Производители на олио прогнозират увеличение на цената му през следващите седмици. Държавата отчита задържане и очаква понижение на стойностите.

В магазинната мрежа бутилка от 1 л. олио струва от 3,5 до 5 лв. Производителите прогнозират, че скоро най-ниската цена за литър ще бъде над 4 лв. Клиентите споделят, че все по-рядко купуват качествен продукт и го заместват с по-евтиния му вариант. Повишението на цените се усеща по джоба, превръща се в тежест на бюджета, води до лишения, казват клиенти.

„Вече гледам кое е най-евтино и него взимаме, просто няма как, съобразявам се вече с цената, а не с качеството, което е на промоция – това взимам. Абсолютно не е нормално и продължават да скачат цените, за съжаление“, сподели Надежда.

Производител от Добрич прогнозира поскъпване. Част от причините се крият в миналогодишната реколта.

„Основните фактори са следните – миналогодишната реколта беше лоша, което доведе до намаляване на слънчоглед, не само в България, а и по света. Сега има голямо търсене, което доведе до голямо поскъпване на настоящата. Увеличени са и всички други производствени разходи“, обясни Георги Веселинов, производител на олио.

Повишение има за последната година и от не е малко, отчитат от Държавната комисия по стоковите борси и тържищата. Скокът сега е 43% спрямо същия период на миналата година.

Рекордът бил преди месец – повишението било над 52%, но стойностите сега са задържани.

Очаква се поевтиняване, според държавата.

„Заради напрежението с енергийните ресурси ще се наблюдава задържане на цената и докато се събере цялата реколта, докато се изкупи старата реколта – ще видим задържане на цената, след това започва понижаване. Нито един фактор от формиращите цената не показва, че можем да отидем към възходящ тренд“, посочи Владимир Иванов от Държавната комисия по стоковите борси и тържищата.

И производители, и държавата са категорични, че реколтата сега е добра и без олио в магазините няма да останем.