Трапезата става по-скъпа. След неколкоседмично затишие, цените на основни храни, плодове и зеленчуци, тръгнаха нагоре, показва моментната снимка на пазара за изминалата седмица.

На седмична база най-много са поскъпнали яйцата - с 6%, до 18 стотинки за брой на едро, както и оранжерийните домати - до 1,62 лв. за килограм.

Нашата проверка показва, че на дребно тези цени са двойно по-високи. За година обаче олиото е поскъпнало с над 1,10 лв.

Макар и минимално, увеличение виждаме и при горивата. За седмица са скочили с по 1 стотинка до 2,22 лв. при най-масовия бензин А95. За сравнение - на този ден преди месец сме плащали по 2,13 лв. 

На столичния пазар „Красно село“ краставиците са 3 лв. а доматите - от 1 лв. до 3,50 лв. И купувачите, и търговците на пазара казват, че усещат поскъпването. Експертите обясняват, че плодовете и зеленчуците имат сезонен характер, тоест стойността им силно се влияе от климатични и метеорологични условия.

А в магазина ще платим за стоки, като захар, олио, брашно цена, която зависи от цените на стоките на големите световни и европейски стокови борси, обясняват експерти. Значение според тях има и новата цена на електричеството и газа от началото на юли.

С идването си в магазина Ина Юрукова е предвидила да похарчи от 20 до 30 лева.

„Може би е по-скъпо – с 1-2 лева има вдигане; може би в месото, хляба, плодове и зеленчуците най-вече доматите, краставиците, гроздето“, каза Ина.

Павел Додов е собственик  на верига хипермаркети в Ямбол. Твърди, че поскъпването не е драстично. 

"Като цяло храните е закономерно да се увеличават, предвид, че се увеличиха горивата, увеличиха се и енергийните доставки. Съответно производителите си начисляват допълнителните разходи, което с около 3-5 % се увеличава в ценообразуването на производителите към крайния потребител. Със захарните изделия наблюдаваме леко увеличение от порядъка на около 3% , в месните и млечните продукти съответно с около 5%", заяви Павел Додов, собственик на верига магазини.

Потребителите обаче усещат скока по джоба си, независимо дали е по-голям или по-малък. Според икономисти цените ще продължат да се покачват до края на годината. Факторите са няколко.

„Защо? Преди всичко енергоносителите, петролът на международния пазар се увеличи, в България имаме нови цени от 1 юли на електроенергия, газ, поскъпват транспортните услуги“, обясни икономистът Румен Гълъбинов.

Ще продължим да виждаме големи ценови диапазони за кратко време, прогнозират експертите. Българската петролна и газова асоциация не очаква драстично повишение на цените на горивата през най-отпускарския месец за пътувания - август.