20-30% ръст в цените на горивата у нас прогнозират експерти при евентуално ембарго на руския нефт.

От единствената в страната рафинерия за горива обясниха за bTV, че в момента не виждат реални алтернативи.

63% от преработения нефт е с руски произход за първото тримесечие на тази година, посочват  от „Лукойл Нефтохим“ в отговор до bTV. В момента – 100%, защото предлагането на алтернативи е силно ограничено.

„В момента не виждаме реални алтернативи, тъй като на нашия пазар няма предлагане на други сортове нефт. Технически можем да преработваме нефт от Близкия изток и Северна Африка, но това намалява капацитета на рафинерията и реално  не сме се опитвали да вдигаме дела на "непроектната" суровина над 50%, заради технологични ограничения“, гласи позицията на рафинерията.

От Центъра за изследване на демокрацията смятат, че България лесно може да замести руския нефт. Костанца Рангелова, Център за изследване на демокрацията

„Суровия петрол и петролните продукти най-вероятно ще скочат с поне 20-30 %. Международните пазари реагират изключително на риска“, коментира Костанца Рангелова от неправителствената организация.

От Българската петролна и газова асоциация искат страната ни да е сред изключенията при ембарго.

„Да нарушиш верига от доставки, която е градена последните 30-40 години, за шест месеца да изградиш изцяло нови, стабилна и на разумни цени доставки, на мен ми се струва авантюра, особено за Източна Европа“, каза Живодар Терзиев от асоциацията.

За bTV министърът на енергетиката Александър Николов потвърди, че ще поискаме да бъдем изключени от петролното ембарго.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!