Бизнесът пое ангажимент да не работи с прекомерни надценки на горивата. Това обявиха от Българската петролна и газова асоциация след срещата с премиера Кирил Петков. В същото време превозвачите готвят протест на 27 април.

Фирмата на Николай Зехирев има три камиона. Разходите за гориво вече покрива трудно:

„Без никаква печалба за мен, в момента гледам да си запазя персонала на работа“, каза Николай Зехирев.

Превозвачите настояват да се премахне биокомпонентата на горивата за 6 месеца- това според тях ще смъкне цената на литър с 10-15 стотинки. И с още 33 стотинки, ако акцизът падне наполовина за половин година.

„Ние сме натиснати до стената, няма на къде да мърдаме, вече оттук нататък фалираме”, заяви Петко Ангелов от Камарата на автомобилните превозвачи.

Браншът е и против по-високи тол такси и такси за второкласните пътища:

„При положение, че и премиер, и министър на регионалното развитие казват, че състоянието на пътищата е отвратително, ние да караме с цени, които са като на Германия е смущаващо“, коментира Йордан Арабаджиев от Съюза на международните превозвачи.

„Националният бюджет ще инвестира 2 милиарда и половина лева в ремонти, поддръжка и ново строителство на пътища, да не можем да съберем и половин милиард от тол, няма за къде повече да се отстъпва. Тези две години бяха ваканция, стига толкова“, отбеляза Гроздан Караджов, министър на регионалното развитие и благоустройството.

Протести ще има в големите градове, а в центъра на столицата ще дойдат автобуси и камиони. Ако исканията им не бъдат чути, превозвачите са готови да затварят граници и магистрали.