Европа да спре вноса на руския нефт и петролните рафинирани продукти до края на годината. Мярката е част от шестия пакет европейски санкции срещу Москва заради руската агресия в Украйна. 

Предложението беше направено тази сутрин от председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен в Европарламента в Страсбург.

Много вероятно е държави членки на Съюза, крайно зависими от руския нефт, да имат съображения. Ако те наистина са икономически, а не политически, твърде вероятно е да има клауза за изключения. 

В списъка на санкционираните лица влизат нови имена на висши военни. Също и още имена на близки до властта. Неофициално се говори, че сред тях е и патриарх Кирил. Допълнително са засегнати три руски банки, като за първи път се споменава името на най-голямата в руска банка – "Сбербанк".

Европа ще е основен участник в реконструкцията и стабилизирането на Украйна, които ще отворят пътя й като част от ЕС, категорична беше Урсула фон дер Лайен.

Новите санкции спрямо Русия сега трябва да бъдат одобрени от странитечленки на Съюза.

"Днес слагаме началото на независимостта ни от руския нефт. Нека го кажем: няма да е лесно! Някои страни зависят много от руския нефт, но трябва да го направим. Предлагаме да спрем напълно руския нефт за Европа", заяви председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен пред Европейския парламент. 

Спира се излъчването в Европа на три руски медии, заради ролята им на пропаганден канал.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!