Ректорът на Софийския университет официално влиза в битката за „Дондуков“ 2. Пред bTV проф. Анастас Герджиков каза, че ще разчита на подкрепа от ГЕРБ и от хората в център-дясно. Номинацията му ще бъде издигната от инициативен комитет след два дни.

Бившият образователен министър Красимир Вълчев е предложил на ръководството на ГЕРБ да застане зад Герджиков. 

Професор Герджиков обяви кандидатурата са за президент в деня на откриването на академичната учебна година на най-старото висше училище у нас, което сега ръководи.

„Приех да бъда издигнат от Инициативен комитет за президент на Република България, надявам се на широка подкрепа от всички партии, особено от дясно и дясно-центристките партии. За сега такава подкрепа са декларирали от политическа партия ГЕРБ. Надявам се да убедя всички, че аз съм този кандидат, който може да обедини всички партии и всички българи в името на общ идеал“, заяви проф. Герджиков.

Кандидатурата на професора беше оценена от анализатори.

„Това е кандидатура против сблъсъка, против конфронтацията, против напрежението, което толкова обичат в сегашното президентство“, смята политологът Георги Харизанов.

„На мен лично професор Герджиков ми вдъхва симпатии, изглежда почтен, честен човек от такива хора има нужда“, отбеляза и политологът Слави Василев.

Преди две години разследване по bTV разкри, че професорът е сключил договор за 9 000 лева от името на Софийския университет с майка си.

В последствие беше сезирана и комисията за противодействие на корупцията. Днес, две години по-късно, комисията разпространи свое становище от 2020 г.

„По същество, твърденията в публикациите са, че проф. Анастас Герджиков е сключил с неговата майка – проф. Мария Герджикова, договор за извършване на изследване на потребностите по български език и литература в българските общности в чужбина, срещу което е получила възнаграждение в размер на 9 000 лв." – припомнят от КПКОНПИ.

Комисията не е установила конфликт на интереси по отношение на проф. дфн Анастас Герджиков – ректор на Софийски университет „Св. Климент Охридски“.

Още преди две години от Алма Матер съобщиха, че възнаграждението, получено по договора, ще бъде дарено.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!