ГЕРБ застават зад ректора на Софийския университет проф. Анастас Герджиков на президентските избори. Това обяви лидерът на партията Бойко Борисов пред журналисти.

„Имахме 2-3 кандидатури – на Дончев, на Митко Николов. Преди 10-ина дни Краси Вълчев каза, че в академичните среди се обсъжда за професор Герджиков (…) Това е един човек, който би могъл да обединява нацията“, заяви той.

По думите му президентът трябва да е надпартийна личност: „На нас ни трябва мир, на нас ни трябва образование, на нас ни трябва смирение“.

Красимир Вълчев посочи, че е имало среща между професора и Бойко Борисов в началото на седмицата. Бившият просветен министър ще е част от инициативния комитет, който ще издигне кандидатурата. Освен това ректорът на СУ сам ще избере кандидата за вицепрезидент.

По-рано днес президентът Румен Радев коментира, че Бойко Борисов се е „скрил под тогата на ректора“, като не се е включил в надпреварата за държавен глава. „Аз се занимавам с важни неща, с духовното състояние на изпаднал в криза човек не ми се говори“, отговори му пред камерите лидерът на ГЕРБ.

„Да приемем, че Радев е прав – излизаме аз и той, разделяме държавата на две, мразим се, не се обичаме. Това ли е целта на президентските избори или търсим човек, който в тази политическа обстановка може да ни събере? Той се изживява като премиер, президент, диктатор, управляващ“, заяви още Борисов.

Той добави, че го „интересуват“ парламентарните избори, а там „социологията засега е добра.

А президентските? „Хората 100 пъти ще предпочетат човек умен, еродиран, образован. Неговата (на Румен Радев – б.р.) игра каква е – да разделят народа, а през това време да фалират държавата. Аз не желая – в Банкя ми е по-хубаво“.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!