"Приех Инициативен комитет да издигне моята кандидатура за президент на България, защото смятам, че мога да бъда полезен", заяви ректорът на СУ „Св. Климент Охридски“ Анастас Герджиков преди откриването на академичната година.

Вчера излезе информация, че кандидатурата му ще бъде подкрепена от партията на Борисов, но от там все още не са потвърдили официално това намерение.

Анастас Герджиков заяви, че миналата седмица е разбрал, че от ГЕРБ са готови да го подкрепят.

„Ще разговарям с всички партии, най-вече с десните и десноцентристки“, допълни той.

„Имам качествата да олицетворявам единството на нацията, работил съм на няколко места – в организации, които са сложни. Ректор съм на най-големия български университет. Опитът ми от там ще помогне да балансирам между хора с различни интереси“, обясни Герджиков.

Той допълни, че мотивацията му е да допринесе за обединението на всички българи и партии, когато страната е в политическа криза. 

По думите му още преди пет години е имал покана да участва в президентската надпревара и уточни, че от месеци разговаря с негови приятели от десния политически спектър по темата.

Герджиков каза още, че след два дни ще отговори на всички допълнителни журналистически въпроси относно кандидатурата му. 

Ректорът на СУ коментира и казуса с Петър Илиев, по думите му проверката по случая с плагиатството продължава. На въпрос защо толкова дълго не са взети мерки, Герджиков отговори, че нито той, нито деканът на Юридическия факултет в университета са подозирали за случая.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!