Очертава се в президентската битка да се изправят един срещу друг генерал и професор. В четвъртък бе обявена кандидатурата на ректора на СУ „Св. Климент Охридски“ проф. Анастас Герджиков, която ще бъде подкрепена и от ГЕРБ. Филологът влезе в сблъсък с Румен Радев за гласовете на избирателите на 14 ноември.

„Хубаво е, че вече е известна кандидатурата на ГЕРБ. Картите са подредени на масата и гражданите могат да мислят“, коментира политологът Слави Василев в „Тази сутрин“.

Според него причината да бъде издигната кандидатурата на Анастас Герджиков е хвърлената от президента Радев ръкавица с призива Бойко Борисов да влезе в президентската надпревара.

Политологът Георги Харизанов обаче опонира, че кандидатурата на Герджиков не е издигната от ГЕРБ, а от инициативен комитет.

Снимка: btvnovinite.bg

Василев пък смята, че това е от страх и ГЕРБ няма самочувствие да издигне партийна кандидатура и затова официално зад Герджиков има инициативен комитет. По думите му всяка партийна кандидатура ще бъде победена от Радев.

Според Харизанов президентът Радев е бил въведен в политиката от БСП, но също е бил издигнат от инициативен комитет. В отговор Василев отбеляза, че Радев е обявил своята кандидатура за втори мандат преди и независимо от БСП. Според него ГЕРБ копират успешната формула на Радев с инициативния комитет.

„Проф. Герджиков ми вдъхва симпатии и ГЕРБ се поучиха от Радев, защото той беше надпартийна фигура. Само че, когато копираш, не винаги си иноватор“, заяви политологът.

Герджиков е символ на един друг вид политика – на обединението в едно разделено общество, смята Харизанов. По думите му това, че Радев е спечелил президентските избори, не е довело до повишаване на  гласовете на БСП на парламентарния вот.

„Издигането на Герджиков е добър ход на ГЕРБ, доколкото знам той е почтен човек и това прави политиката по-интересна“, коментира Василев.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!