Финансовото състояние на Александровска болница е стабилно. Това заяви на пресконференция директорът на лечебното заведение проф. Борис Богов. 

Вчера здравното министерство обяви, че загубите на лечебното заведение са 67 млн. лв. и до края на седмицата ръководството ще бъде сменено. Днес ресорният министър обяви, че в петък ще бъдат оповестени детайлните резултати от проверката на ведомството и ще бъдат дадени на прокуратурата. 

От болницата обясниха дълговете с недофинансиране и увеличаване на капитала през последните години. 

Проф. Богов каза, че може да носи отговорност само за времето, през което той е оглавявал лечебното заведение. Негов предшественик на поста е бившият здравен министър проф. Костадин Ангелов.

Проверката е след сигнали на члена на Съвета на директорите  на Александровска - д-р Александър Оскар. Той обяви, че бил призован да подпише 14 протокола с решения от непроведени заседания за изразходване на общо близо 30 млн. лв.  

"Става въпрос за преразглеждане и предподписване на вече взети решения от СД в предишни години, когато е бил само единият от членовете на борда, д-р Оскар Сегашното управление на Александровска болница е от 6 месеца. Човекът, който двукратно подаваше сигнали и медийни изявления, е в ръководството на болницата от 4 г. назад", отговори настоящият директор.

От Александровска обясниха загубите си с липсата на достатъчно финансиране от държавата. За 8 г. капиталът ѝ е нараснал от 33 на 74 млн. лв. Така според тях са се увеличили и разходите, и приходите, но са се появили сериозни дългове към доставчици. 

"Ако принципалът реши, че управлението на болницата не може да се справя, ние не сме революционери. Ние не сме хора, които ще се противопоставят на подобно решение, но ние имаме право да защитим името на болницата", посочи Богов.

Според директора на болницата задълженията са намелели с над 3 млн. лв. при новото ръководство. Той добави, че само през тази година са увеличени възнагражденията на медиците с 9% и призова служителите в Александровска болница да са спокойни.

Директорът коментира още, че не знае за намеренията на служебния министър д-р Стойчо Кацаров да го смени. Според него присъствието на лечебното заведение в новинарските блокове пречи на работата им и подчерта, че COVID кризата е ограничила приема на пациенти с повече от 70%. 

Председателят на Съвета на директорите на Александровска проф. Димитър Буланов обясни, че няма факти за изнесените цифри от здравното министерство и са чиста клевета.

Според него влизането на прокурист в болницата може да доведе до спад в приходите и да не могат да покриват разходите.

„Наличието на прокурист е особена ситуация в управлението на едно търговско дружество. При всички случаи едно такова решение ще бъде обвързано със задачите, които се възложат на тази длъжност. Ако такъв подход бъде предприет към лечебното заведение, най-големият разход, който представлява възнагражденията на служителите, може би, трябва да бъде редуциран", добави той.