67 милиона лева са загубите на Александровска болница, а резултатите от проверката на Министерството на здравеопазването ще бъдат дадени на прокуратурата. До края на седмицата в здравното заведение ще влезе ново ръководство.

Повод за проверката беше информация от доцент Александър Оскар, че докато е бил член на съвета на директорите е насилван да подпише протоколи от непроведени заседания.

Според установените загуби до една година болницата ще фалира, обясниха от Министерството на здравеопазването.

„Ние като министерство сме си свършили работата до този момент. Ние сме наясно, че там има ясни нарушения на договора за управление. Оттам нататък какви още неща ще се намерят“, каза Димитър Петров, зам-министър на здравеопазването.

Утре ще подадете ли тези документи на прокуратурата, на Агенццията по вписванията?

- Да, да, ще подадем. А на Агенцията по вписванията ще ги подадем когато направим промяна на съвета на директорите.

За bTV доцент Александър Оскар каза, че досега е подавал два сигнала за документни измами, един от които по време, когато Костадин Ангелов е бил директор на болницата, а след това министър.

“Тези протоколи представляват непроведени заседания. На 29 декември, когато е било едното заседание, имам доказателства, че дори не съм бил в София”, обясни Оскар.

Сегашният изпълнителен директор и член на съвета на директорите професор Борис Богов каза, че 3 милиона лева от задълженията на болницата са покрити

„Болницата е стабилна. Това е правилният термин, който трябва да се използва. Болницата е стабилна до момента, в който от около 3 седмици брожението прави така да има напрежение сред колеги и това им създава дискомфорт“, обясни проф. Борис Богов, изпълнителен директор на Александровска болница.

От министерството обясниха, че не става дума за брожение, а за неправилно управление на болницата. Професор Костадин Ангелов отказа коментар.