Втори ден на консултации при президента Румен Радев с парламентарно представените групи преди връчването на първия мандат за съставяне на редовно правителство.

Във вторник държавният глава ще разговаря с четвъртата и петата политически сили в парламента – „Възраждане“ и БСП. Първата среща ще бъде в 9 ч., а втората – в 11 ч.

Най-вероятно в сряда Румен Радев ще приеме на „Дондуков“ 2 и последните две парламентарни групи – „Има такъв народ“ и „Величие“.

През последните дни „Възраждане“ обявиха, че ако получат третия мандат, ще търсят подкрепа за правителство без ГЕРБ и ДПС.

Предварителната заявка на левицата е, че няма да подкрепят правителство с мандат на ГЕРБ или ДПС.

В понеделник президентът се срещна първите три политически сили в 50-ото Народно събрание – ГЕРБ-СДС, ДПС и ПП-ДБ.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обяви, че ще предложи правителство на малцинството. От ДПС дадоха знак, че ще подкрепят, предложения от ГЕРБ кабинет. От ПП-ДБ са категорични, че остават в опозиция.

По закон първият мандат отива при първата политическа сила – ГЕРБ-СДС. Те имат 7 дни, за да го реализират.

Ако не успеят, президентът връчва втория мандат на втората политическа формация – ДПС. Ако и те не успеят, държавният глава сам избира коя да е третата партия, на която да даде мандат.

При положение че и този път правителство не се сформира, Румен Радев трябва отново да назначи служебен кабинет и да насрочи дата за предсрочни парламентарни избори.