Арестите по обвинението за подкуп срещу отстранения кмет на район „Младост” Десислава Иванчева, заместничката ѝ Биляна Петрова и сочения за посредник Петко Дюлгеров станаха точно преди година в центъра на София.

Снимка: Ладислав Цветков

Днес спецсъдът обяви присъдите по делото. Иванчева получи 20 години затвор, Петрова – 15, а Дюлгеров – 12.

Сагата започна миналия април, когато службите арестуваха Иванчева по обвинение за рекорден подкуп от 70 хиляди евро. Сред арестуваните бяха и нейната заместничка Биляна Петрова, както и соченият за посредник Петко Дюлгеров.

„Всички светнаха като коледни елхи”, бяха думите на заместник-главния прокурор Иван Гешев във връзка с белязаните банкноти.

Месеци по-късно строителният предприемач Александър Ваклин обясни, че му поискали половин милион евро за четири обекта. И Иванчева, и Петрова обаче контрираха, че пари от Ваклин не са искали. „Това твърдение на г-н Ваклин е отявлена лъжа”, категорична беше Иванчева. 

Снимка: Ладислав Цветков

Процесът генерира цяла серия от скандали, свързани с конвоирането на арестантите, както и с условията в килиите, в които чакат решението на съда.

„Вероятно сте гледали филми за концлагерите, неслучайно казвам, че това е съвременен концлагер”, отбеляза Биляна Петрова. 

Снимка: bTV

„Не вярвам в прокуратурата и не вярвам на следователите”, коментира и Иванчева.

След серия обжалвания съдът освободи Иванчева и Петрова от ареста в края на миналата година.

Броени дни преди финала на процеса Петко Дюлгеров се отказа от първоначалните си показания, а Иванчева обяви, че ще се кандидатира за евродепутат.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!