20 години лишаване от свобода и 10 000 лева глоба – това е наказанието за отстранения кмет на столичния район „Младост” Десислава Иванчева. Специализираният съд я призна за виновна за това, че е поискала подкуп.

Снимка: Ладислав Цветков

Като съучастници са посочени другите двама – зам.-кметицата Биляна Петрова и соченият за посредник в комуникацията със строителния предприемач Александър Ваклин бивш кмет Петко Дюлгеров.

Петрова и Дюлгеров получиха съответно 15 и 12 г. лишаване от свобода. Двамата ще плащат и глоби - 15 000 лв. и 12 000 лв.

Всички бяха осъдени за искане на подкуп, а не за получаването му.

Снимка: Ладислав Цветков

Биляна Петрова и Петко Дюлгеров са помогнали на Десислава Иванчева със срещи и телефонни разговори с Ваклин, е записано в съдебния акт от 10 страници. Сумата е 187 000 евро.

Десислава Иванчева и Биляна Петрова са с мярка "Задържане под стража", а заради здравословното си състояние Петко Дюлгеров остава под домашен арест. Иванчева и Петрова имат срок от 15 дни, в който да обжалват мерките за неотклонение. 

Съдия Иво Хинов подчерта, че не може да се твърди, че Ваклин е провокирал подсъдимите.

Защитата и на тримата ще обжалва съдебното решение.

Десислава Иванчева и Биляна Петрова са били изведени с белезници и са откарани в ареста на ул. „Майор Векилски”, казаха от съдебната охрана.  

Драматични сцени в съда

"Мафия!", "Не сте достойни за този съд!" - с подобни реакции привържениците на Десислава Иванчева посрещнаха съдебното решение. Стигна се до суматоха, намеса на охраната и отвеждане на пиара на Иванчева, като по-късно стана ясно, че е освободен.

Снимка: Ладислав Цветков

В съдебната зала не бяха допуснати камери. Иванчева и Петрова запазиха спокойствие, но Петко Дюлгеров за първи път се разплака. За първи път той отговори и на журналистически въпроси.

Соченият за посредник при подкупа мълча пред медиите през по-голямата част от процеса, но сега заяви категорично: "Това, което направи Ваклин, не знам как спи, това е толкова низка провокация, тя е съшита с бели конци".

Дюлгеров заяви, че е бил потърсен от Ваклин във връзка с преписка. По думите му на два пъти – на 3 април и на 13 април м.г. строителят му показвал чертежи, за които вече бил поел ангажимент пред „англичаните”, а нямал никакви документи. „Искаше от Иванчева незаконни неща”, заяви той.

Снимка: Ладислав Цветков

По думите му миналогодишните му показания били под натиск от страна на КПКОНПИ: „Тогава ми казаха, че ще ме пуснат, ако дам правилните показания”.

Петко Дюлгеров посочи, че със съдебното решение му е била отказана и животоспасяваща операция, за която е имал насрочена дата.

Сагата

Сюжетът около Десислава Иванчева започна преди година - на 17 април 2018 г. Тогава кметът на Район "Младост", стигнала до поста след граждански протести срещу застрояването на квартала, беше зрелищно арестувана в центъра на София.

След като прекара часове на улицата с белезници на ръцете, стана ясно, че тя, пътувалата с нея Биляна Петрова и Петко Дюлгеров, с когото са се видели минути по-рано, са обвинени за рекорден подкуп в размер на 70 000 евро.

Поисканата сума всъщност е умопомрачителна, твърди изнудваният строителен предприемач – половин милион евро за четири обекта. И Иванчева, и Петрова обаче контрират, че пари от Александър Ваклин не са искали никога.  

Процесът генерира цяла серия от скандали, свързани с конвоирането на арестантите, тоалетните в ареста и въобще условията, при които чакат решението на съда. След серия обжалвания съдът най-накрая ги освободи от ареста.

Снимка: Ладислав Цветков

Делото също се движеше противоречиво, като в самия му край Дюлгеров се отказа от показанията си.

Неочаквано

На влизане минути преди осъдителната присъда и във видимо добро настроение, Иванчева и Петрова споделиха пред журналистите, че очакват оправдателни присъди. Според отстранения кмет всичко друго ще е "крах на държавата".

Двете даже повдигнаха друга тема - кой ще отговаря за твърденията на прокурорите при решение "невиновен". Функционалният имунитет се ползва превратно - лъжа, защото знам, че няма да има последствия, защото ще плаща държавата, коментира Биляна Петрова.

Иванчева допълни, че обвинителите "лъжат с цел набеждаване" и обяви, че двете ще работят за промени, които да доведат до подвеждане под отговорност на прокурори, които са изрекли неверни твърдения.

Тази вечер в София имаше протест в подкрепа на Иванчева и Петрова. Поддръжниците на отстранената кметица и нейната заместничка се събраха пред сградата  на представителството на Европейската комисия. Те изразиха несъгласие с присъдите.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!