109 жалби срещу условията в столичния арест са подадени само от една килия. Нейни обитатели са отстранения кмет на „Младост” Десислава Иванчева и заместничката й Биляна Петрова.

Само по bTV говори тяхната съкилийничка, живяла с двете жени от началото на задържането им.

Снимка: btvnovinite.bg

Цветомира Алексиева, която вече е на свобода, попада в следствения арест в края на миналата година по обвинение, че е част от организирана престъпна група за трафик на мигранти – заедно със съпруга и сина си. След зрелищната акция през април става съкилийничка на Десислава Иванчева и Биляна Петрова. Не показваме лицето ѝ по нейно настояване.

„Старшината през деня се пошегува – изчистила ли си килията, че идват кметиците. Аз все не вярвах, че ще стигнат до ареста, мислех, че ще ги пуснат”, казва Цветомира.

Твърди, че условията, в които са живели, са нечовешки. „Както спим, мазилката пада върху нас. Началникът ни предложи да ни даде метли да чистим, да си смъкваме тавана. Десислава спеше със суичъра на главата. И се завиваше през глава. Като дойдоха, за седмица тя се напълни с циреи от нечистотията, от прахта”, допълва бившата съкилийничка.

Снимка: btvnovinite.bg

По думите ѝ в ареста не е можело прозорецът да се отвори, нямало и топла вода – само студена.

„Миришеше от тоалетната. Няма как да е затворено помещението и да не мирише тази тоалетна. Като се има предвид, че аспирацията, която уж имаше, не работеше”, допълва Цветомира.

„Няма как да се движиш. Пространството между двете легла е много малко, само да си смъкнеш краката. Не можеш  да се разминеш, трябва да се изчакаме,  ако някой отиде до мивка, тоалетна. В повечето време трябва да седиш на леглото”, казва още тя.

„Банята беше ужасна, но ни водеха на баня. През ден сме били там, понякога и всеки ден, в общо помещение. Банята миришеше на тоалетна – студено мръсно, неподдържано”, описва Цветомира. Храна са им давали по три пъти на ден, но била с отвратителен вкус.

Снимка: btvnovinite.bg

„Като я погледнеш, не можеш да я оприличиш с нищо, не можеш да разбереш каква манджа е, на вкус – отвратителна. На етажа имаше хладилник, който се ползваше от всички килии, но ако няма къде да си прибереш храната, я съхраняваш или в леген с вода, или я изхвърляш. За зъболекар съпругът ми се е записал повече от 10 пъти. На такъв не е бил изведен. Въпреки твърденията, че има зъболекар в ареста, специалисти, кардиолози – такива няма”, изброява Цветомира.

След проверка на екипа на омбудсмана бил направен, по думите на Цветомира, „козметичен” ремонт. „Общо взето се отстрани падащата мазилка и се боядиса отгоре. И това беше”, посочва тя. „Останалите, които също са в ареста, са при същите условия, само че не пускат жалби с цел да не си утежняват положението”, смята Цветомира.

Тя разказва, че Иванчева и Петрова изпаднали в депресия пред очите ѝ.

„С настаняването там започваш да изтърпяваш наказание. На Десислава крайно ѝ беше обиден начинът, по който ни правеха обиските. Като влязат в килията, всичко се обръщаше наопаки. След всеки обиск плачеше. Биляна – също. Тя даже беше по-депресирана, по-психически нестабилна”, отбелязва Цветомира.

Иванчева и Петрова са споделяли пред нея, че няма правосъдие.

„Те твърдят, че са невинни. И наистина от това, което аз съм видяла, те си пишеха, докато се запознаваха с материалите, водеха бележки – те са невинни. И разчитат на справедливост на съда”, подчерта Цветомира.

Съкилийничката на Иванчева и Петрова категорично е решила да заведе дело в Страсбург заради преживяното.  

„Доста са случаите да се признават за виновни, без да са виновни, само и само да излязат от ареста. Имаше задържан, бяхме в конвой с него, той каза – имам 2 години и половина арест, не съм осъден. Само трябва да имаш търпение разследващите да си вършат работата и живееш буквално в ада”, обобщава Цветомира.