Задържаният кмет на район „Младост“ Десислава Иванчева обяви, че фирмата, подала сигнала, който доведе до зрелищния ѝ арест, се казва „Ваклин груп“ със собственик Александър Ваклин. Пред bTV той отрече.

Снимка: Ладислав Цветков

Специализираният наказателен съд разглежда над четири часа искането за постоянен арест на Иванчева и заместничката ѝ Биляна Петрова.

Според прокуратурата те са взели подкуп в особено големи размери. Обвинен е и бившият кмет на „Младост“ Петко Дюлгеров.

Снимка: Ладислав Цветков

Двете жени не бяха допуснати до журналистите и в началото на съдебното заседание останаха в стъклената клетка в залата.

Иванчева отрече двете ѝ ръце да са „светнали“.

„Пари не сме пипали, не сме вземали, не сме искали и не сме получавали“, подчерта тя.

Иванчева каза още, че не знае как парите са се оказали в колата, в която се е возила.

Снимка: Ладислав Цветков

По пръстите ѝ не са открити следи от маркера, с който са били белязани парите, а само малко отстрани на дланта, попаднал случайно там, докато е подписвала на подаден документ от спецакцията, добави тя.

Според нея причината за акцията е да бъде заменена със служебен кмет на име Румен Русев, който в момента е зам.-кмет в община „Младост“.

Снимка: Ладислав Цветков

Той не беше открит за коментар от bTV. Името му беше написано и на лист, който Иванчева показа на журналистите.

Снимка: bTV

В залата стана ясно още, че има документ от 17 април, според който сумата от 70 хил. евро е върната на засегнатия Ваклин от лице на име Деньо Денев от антикорупционната комисия. Той обаче е върнал парите като гражданин, а не като служител на КОНПИ. С други думи, ако това е така, основно основно доказателство по делото няма.

Междувременно от прокуратурата отрекоха думите на министър Цецка Цачева, че ще се провери дали са нарушени човешките права на двете жени по време на ареста.