Приключи поклонението в София пред мощите на светите братя Кирил и Методий. Събитието продължи две денонощия, а хиляди се преклониха пред светините в столичния храм "Света Неделя". Идването на мощите у нас обаче предизвика и спор между църквата и историци.

Мощите на светите братя Кирил и Методий бяха тържествено изпратени с шествие. Мощехранителницата мина над главите на всички миряни, които не успяха да влязат в храма, за да се поклонят. 

Идването им обаче предизвика остър спор. Според историка от БАН проф. Лиляна Симеонова мощите на Методий са "абсолютен фалшификат", тъй като не е ясно къде е погребан светецът.

„Те или са реплики на изгубени свещени предмети, или са откровени фалшификати и това с фалшифицирането на мощи и християнски светини е изключително печеливш бизнес, който датира от първите християнски столетия“, каза проф. Лиляна Симеонова, историк от Института по балканистика на БАН.

Протойерей Георги Чирганов обаче определя доводите на науката като "аргументи с общ характер". И показва документ, който удостоверява от гръцка страна към нашата църква достоверността на мощите.

„Ние, когато се покланяме на тези реликви - се покланяме на личности, те са обект на нашата вяра към някого. Този нормативен документ за нас е достатъчен, всичко останало, от което ние имаме нужда като доказателство, е въпрос на нашата вяра“, каза протойерей Георги.