Преди дни в България с почести пристигнаха мощите на св. св. Кирил и Методий.

Те са оставени за поклонение в „Св. Неделя“ и вече два дни пред храма има огромни опашки от вярващи, които искат да се поклонят пред тленните останки на братята просветители.

В същото време в обществото има дебат дали тези мощи са истински, или фалшификат. Според проф. Лиляна Симеонова, историк от Института по балканистика на БАН, мощите на Методий са абсолютен фалшификат, тъй като не е ясно къде е погребан той.

„Няма никакви исторически извори къде е погребан. Няма документални свидетелства, които да показват, че имало мощи на Методий, които са били почитани“, каза Симеонова.

По думите ѝ бизнесът с мощи и християнски светини е изключително доходоносен и често се случва да се прекланяме пред фалшификати.

„Живеем в XXI век, не е достатъчно вече някой божи човек да каже нещо и всички да му вярват. Има наука, има и вяра. Аз съм от страната на науката“, каза Симеонова.

„Тези мощи или са реплики на изгубени свещени предмети, или са фалшификати и това с мощите е един печеливш бизнес“, казва Симеонова.

Според протойерей Георги Чирганов доводите на науката са „аргументи с общ характер“.

„Това е въпрос на вяра и лично отношение на всеки един човек“, каза той.

Чирганов показа за зрителите на bTV и официални документи за автентичността на реликвите.