Проблемите в Държавната комисия по хазарт (ДКХ) не започват от 2013 г.,  Това заяви пред депутатите финансовият министър Владислав Горанов. Повече от два часа опозицията и ресорният министър изясняваха кои са привилегированите и кои не в хазартния бизнес. 

Народното събрание с гласовете на мнозинството реши до 10 юли министърът на финансите да предостави информация за броя на фирмите, участвали в хазартни игри и приходите в хазната за последните 5 години. 

По думите на Горанов още тогава ДКХ е приемала правила, които да дават възможност да се прилагат 20% такса върху комисионните, а не 15% такса върху получените залози.  Горанов допълни, че тогавашният министър на финансите е дал отговор, че и той не е бил информиран от ДКХ за начина, по който се прилага законът. 

„Не мога да пропусна и няколко дефекта, възникнали през 2013 г., за които няма как да упрекнем сегашното управляващо мнозинство и които предполагам, че са дали увереност и смелост на Комисията по хазарта, ръководена от 2015 до 2016-2017 г. от един и същи човек именно това, че с промяната в законодателството управляващото тогава мнозинство премахва режима на облагане с корпоративен данък по Закона за корпоративното подоходно облагане и превръща облагането в хазарта в таксуване за поддържане на лиценз", допълни още Горанов. 

Финансовият министър посочи, че последиците от тези действия са, че държавните такси, за разлика от данъците, не са изрично упоменати в Наказателния кодекс и ако някой не декларира или не внесе такса, не е преследван от Закона. 

Снимка: btvnovinite.bg

Нов одит на сметната палата показва, че Българският спортен тотализатор ежегодно отчита загуби. Това важи за 5 години от 2014 до 2018 г., сочи анализът.

В същото време се влошават финансовите резултати – доходността е ниска, а се увеличава задлъжнялостта В държавното тото липсват утвърдени вътрешни правила и процедури, отбелязват одиторите.

Снимка: btvnovinite.bg


Препоръчва се да се направят такива промени, че информацията какви пари влизат като залози и каква част от тях се насочват за благородни каузи да е публична.