Нова серия от сагата с хазарта. В началото на 2015 година Министерството на финансите е разработвало нов модел за облагане, който така и не е стигнал до Народното събрание. Това стана ясно по време на парламентарния контрол днес.

От БСП обявиха, че ще сигнализират главния прокурор по случая.

Концепцията включва анализ на механизмите на облагане на хазарта, както у нас, така и в чужбина. Според финансовия министър Владислав Горанов документът не стига до депутатите, тъй като правителството е решило хазартът да продължи да се облага, както и дотогава.

„Разсъждавано е върху облагането на хазарта в другите държави, но преценихме, че не се налага промяна на модела на облагане“, заяви финансовият министър Владислав Горанов.

От опозицията са категорични - ако правителството е променило Закона за хазарта, днес можеше да не се говори за загубата от 700 милиона лева заради неплатени такси от Националната лотария, зад която стои бизнесмена с 18 обвинения Васил Божков.

„Вие много добре сте знаели как да промените нещата, така че фирмите на Божков, а може би и други, да не теглят парите, така и да не ощетяват бюджета. Как така министърът на финансите, в кой точно момент смятате, че е трябвало да установите това нарушение - на петата година, на първата, на втората“, каза Антон Кутев, БСП.

Междувременно от Дубай обвиняемият Божков обяви във „Фейсбук“, че ще съди всеки, който твърди, че дължи данъци и такси. Той публикува справка за данъчния си статус към 17 юни, според която няма задължения към НАП.