Парламентът отхвърли на първо четене предложението на промените в Закона за хазарта, предложени от лидера на НФСБ Валери Симеонов. Приети бяха измененията, поискани от ГЕРБ.

Проектът на Симеонов предвижда казина да има само в 5-звездните хотели, в националните курорти и в близост до граничните пунктове. Патриотите искаха промяната с аргумента, че така ще се ограничи хазартната зависимост. Текстовете бяха отхвърлени от бюджетната комисия.

Ако поправките бъдат приети, това ще доведе до затварянето на 637 обекта във вътрешността на страната, което ще струва на хазната близо 60 млн. лв. загуби от данъци, сочат аргументите на Министерството на финансите. В писмо до парламента от игралната индустрия изтъкнаха, че предлаганите от Валери Симеонов промени ще ощетят държавния бюджета и ще доведат до развитие на нелегален хазарт.

Промените, внесени от ГЕРБ, предвиждат Държавна агенция, а не комисия да контролира сектора. Председателят ѝ ще се назначава от кабинета. 

Предлага се да се създаде регистър на хазартнозависимите, а Българският спортен тотализаторда може да организира лотарийни игри.

Опозицията вляво се притесни от твърде много отговорности за председателя на агенцията. Аргументите на вносителите - пари, събирани от хазарта ще отиват не само за спорт, а и за култура.