От 1 юни ресторантите отварят и на закрито. Текат последни приготовления, преди да поканят клиентите вътре.

Онова, което притеснява ресторантьорите, е дали и кога хората ще се върнат в заведенията.

Столичен ресторант е отделил част от масите си на шахматен принцип, които на практика ще се явяват разделител между хората, които ще седнат на двете съседни маси.

Почистването и пълната дезинфекция на салона отнемат няколко дни. Ресторант работи от 26 години и най-дългият период, за който е затварял, е месец - за основен ремонт.

Кризата с COVID-19 на практика блокира работата на заведенията на закрито за почти 3 месеца.

Снимка: btvnovinite.bg

„Чистим идеално меките части с препарати, дезинфектанти и ги перем. След което пода,  стените, така че хората да не се притесняват“, разказва служител.

Снимка: btvnovinite.bg

„Надяваме се клиентите да се върнат по заведенията. Ако това нещо се завърне, мисля, че браншът ни и туристическият няма да се възстанови 4-5 години. Ще фалират повечето заведения, хотели, ресторанти“, казва управителят на ресторанта Николай Ташев.

Снимка: btvnovinite.bg

Дезинфектанти, шлемове, маски строени до солниците. Така въоръжени, заведенията се надяват оборотите им да се върнат към нормалните нива. Рулетката вече е толкова важна колкото и таблата на сервитьорката.

Снимка: btvnovinite.bg

Николай Николов е барман от 17 години. Не губи работата си по време на кризата, но остава в неплатен отпуск. Разчита на спестяванията, но те стигат да издържа само себе си.

Снимка: btvnovinite.bg

„Със семейство няма шанс. По-добре отколкото на борсата”, споделя Николай.

Снимка: btvnovinite.bg

Преди кризата работниците в ресторанта са били около 20 души. Сега служителите са доста по-малко. Дали ще наемат още хора зависи от това как ще тръгне бизнеса след понеделник.

Снимка: btvnovinite.bg

Ресторантьорите се надяват втори удар на COVID-19 в България да няма.

COVID-19 в числа
Заразени* Нови случаи Починали Излекувани
България 6 964 292 267 3 308
Света 12 616 578 236 918 562 039 7 327 360
Заразени* Нови Починали
България 6 964 292 267
Света 12 616 578 236 918 562 039
* Общ брой случаи, вкл. починали и излекувани. * Общ брой случаи, включително починали и излекувани. Източник: Worldometer