От 1 юни ресторантите отварят и на закрито. Текат последни приготовления, преди да поканят клиентите вътре.
Онова, което притеснява ресторантьорите, е дали и кога хората ще се върнат в заведенията.
Столичен ресторант е отделил част от масите си на шахматен принцип, които на практика ще се явяват разделител между хората, които ще седнат на двете съседни маси.
Почистването и пълната дезинфекция на салона отнемат няколко дни. Ресторант работи от 26 години и най-дългият период, за който е затварял, е месец - за основен ремонт.
Кризата с COVID-19 на практика блокира работата на заведенията на закрито за почти 3 месеца.
„Чистим идеално меките части с препарати, дезинфектанти и ги перем. След което пода, стените, така че хората да не се притесняват“, разказва служител.
„Надяваме се клиентите да се върнат по заведенията. Ако това нещо се завърне, мисля, че браншът ни и туристическият няма да се възстанови 4-5 години. Ще фалират повечето заведения, хотели, ресторанти“, казва управителят на ресторанта Николай Ташев.
Дезинфектанти, шлемове, маски строени до солниците. Така въоръжени, заведенията се надяват оборотите им да се върнат към нормалните нива. Рулетката вече е толкова важна колкото и таблата на сервитьорката.
Николай Николов е барман от 17 години. Не губи работата си по време на кризата, но остава в неплатен отпуск. Разчита на спестяванията, но те стигат да издържа само себе си.
„Със семейство няма шанс. По-добре отколкото на борсата”, споделя Николай.
Преди кризата работниците в ресторанта са били около 20 души. Сега служителите са доста по-малко. Дали ще наемат още хора зависи от това как ще тръгне бизнеса след понеделник.
Ресторантьорите се надяват втори удар на COVID-19 в България да няма.