Министърът на туризма Николина Ангелкова предлага от 15 юни дискотеките и баровете да започнат да работят. Ресторантите се очаква да отворят от 1 юни, каза в ефира на bTV тя.

Последната дума обаче има Министерството на здравеопазването, което трябва да издаде заповед за това. Ще се разпишат и конкретни правила, които собствениците да спазват. Контролът ще е стриктен.

Собствениците на посетена от екипа ни механа в София са освободили персонала още в началото на пандемията. Оборотът в момента е 35 лева на ден, а надницата само за миячката е 40 лева.

След разрешението на властите да се отворят градини и тераси наемат нови служители, но се оказва, че няма с какво да им плащат. Запазват само готвачката.

Купили са маски, дезинфектанти и шлемове. Казват, че е празник, ако на една маса в градината седнат клиенти.

Собствениците на ресторанти се радват, че от 1 юни може да заработи и вътрешната част на заведенията. Чудят се обаче дали това ще е достатъчно, за да покрият и разходите, и кредитите си.

Изчисляват, че ще са нужни месеци, за да може работата да се възобнови както преди кризата, стига да не фалират преди това.