Комисията по отбрана отхвърли ветото на държавния глава по 4-те договора за самолетите F-16. С 13 гласа „за” и 7 „против” депутатите от ресорната комисия отново изпратиха договорите за ратификация в пленарна зала в петък.

Председателят на комисията по отбрана генерал Константин Попов обяви, че президентът може и да не е длъжен да се съобразява с резултата от ветото, но народните представители са длъжни да предвидят ефекта върху модернизацията на въоръжените сили на България, ако ветото не бъде отхвърлено.

„Дебатът, който водим, какъв ефект има върху хората във ВВС? Даваме ли им сигурност, разделяме ли ги на групи?”, запита Попов.

На извънредното заседание на Комисията по отбрана, освен депутатите, присъстваха секретарите на президента Радев по правни въпроси проф. Емилия Друмева и по сигурност и отбрана Стефан Янев, в залата беше и съветникът на държавния глава полк. Илия Милушев.

Проф. Друмева изложи мотивите на отлагателното вето върху ратификационния закон и възраженията срещу това договорите да бъдат гласувани на две четения в един и същи ден. Това било практика, но не по правилата, стана ясно от изложението й.

„Конституцията допуска по изключение двете четения да се проведат след решение на Народното събрание в едно заседание. Съществува такава практика при закони от технически характер, но най-вече тази практика се прилага при ратификационни закони, но това е практика, а правилото си остава", каза Друмева и се аргументира, че в зала са отхвърлени или не са подлагани на гласуване предложенията за отлагане на точката за самолетите.

От ГЕРБ обаче контрираха, че ратификацияна на договора за членство в НАТО през 2004 г. и договора между ЕС и Турция за мигрантите, въпреки че са били много дебатирани, също са минали в един ден. „Госпожа Друмева е трябвало да облече в правни аргументи личното отношение на нейния ръководител към ратификацията”, заяви Христо Гаджев от ГЕРБ.

Милен Михов от ВМРО пък направи анализ на текста с мотивите и обяви, че такива нямало посочени, а само твърдения и пожелания. Лидерът на неговата партия и ресорен министър Красимир Каракачанов обясни, че президентът има възможност и упражнява правото си на вето, но според него консенсусът за самолетите няма как да се получи, защото темата е полярна за обществото.

„По отношение на предложенията да се отложи гласуването с 6 месеца, това няма да реши въпроса с цената. От септември цените ще скачат нагоре. Аз смятам, че никой не си е правил илюзии че това ще е лек процес и че ще имаме 100-процентов консенсус такова е състоянието на обществото, политизирано на -фили и -фоби. Аргументът, че много от нещата, които искаме да ги има, ги няма, не е съвсем правилен, защото това е съчетание на способности и цена. По-голям брой способности беше поискан от преговорния екип и това доведе до повишаване на цената. Затова се върнахме на старите изисквания”, обясни вицепремиерът

Георги Андреев от „БСП за България” изтъкна че клаузите в договора предвиждат едностранно прекратяване от американската страна, но заместник-министърът на отбраната Атанас Запрянов обясни, че клаузата за прекратяване касае и двете страни.

„Досега нито един президент не е наложил вето с мотиви процедурата на гласуване. Дали има друг такъв аналог има – това е решението за ратификация и ратификацията присъединяване към НАТО, също е минал по така наречената "бърза писта", каза Емил Христов от ГЕРБ. 

Според Христов договорите по същество не могат да бъдат публикувани и обществено обсъждане заради изискването за конфиденциалност и това е повод да се правят странни изявления от парламентарната трибуна , че едва ли не няма да получим тези самолети.

ДПС ще подкрепи ратификацията това е ясна политика на България като член на НАТО от 2004 г. „Има плурализъм и това невинаги означава консенсус” ,бяха думите на Джейхан Ибрямов от ДПС.

От левицата, които вече обявиха, че ще подкрепят ветото отново цитираха несъгласието на експерти с параметрите по договора и отново обявиха, че решението на парламента по проекта за инвестиционен разход е било потъпкано.

"Има доклад на работна група, тези способности на тази цена не са най-добрият пример за икономическа ефективност, макар че е политически въпрос. Защо взимаме решения след като не ги изпълняваме? Показахме решението от началото на годината с техническите характеристики, това, което получаваме като реални способности на самолета прави ли го многоцелеви?”, запита Николай Цонков от „БСП за България”.

На заседанието беше поканен да се изкаже и командирът на ВВС ген. Цанко Стойков, който обяви, че гарантира многоцелевите способности. „Като част от преговорния екип, мога да гарантирам, че това, което сме постигнали за многоцелеви способности на самолета, е постигнато. Той ще бъде доставен с всички системи. Всичко, което го прави оперативно съвместим и многоцелеви, всичко ще бъде интегрирано в самолета. И подготовката, която ще получи летателният състав „въздух-въздух” и „въздух-повърхност”, независимо от това че няма да има реално подкачени ракети, те ще имат тази подготовка”, разясни генералът от ВВС.

В края на заседанието военният министър отново обяви, че в договора има инфлационни буфери в цената, защото липсва увереност в партньорите ни от САЩ, че ще доведем сделката докрай. Според заместник-министъра обаче щом Конгресът на САЩ е ратифицирал договора, значи от Вашингтон не се съмнявали в българските си партньори.

Каракачанов обясни, че американската оферта има срок до началото на септември и след това цените ще растат. Все още не е ясно дали президентът ще използва правото си да наложи вето и на закона за актуализация на бюджета и договора за индустриално сътрудничество, които са допълнителни лостове за забавяне на сделката.