Президентът с първи коментар след казуса с непълнолетния му син и доклада на ОЛАФ за поръчката на полицейските джипове, за който ще трябва да връщаме пари на Европейската комисия. 

В първия си блиц коментар по двата казуса, които изникнаха в последната седмица, президентът определи скандала с младежкото парти като режисиран и упрекна медиите, че не са си свършили работата, за да стигнат до истината. Президентът не даде допълнителна информация какво всъщност според него се е случило. 

„Повториха опорките на сайтовете за пищен купон, арести, задържане...Вие медиите имате всички ресурси да проверите фактите. Мисля, че го дължите на тези млади хора, които на прага на своето пълнолетие са пряко засегнати от манипулациите. Аз зная това, което са ми казали момчетата“, отбеляза Румен Радев.

„От началото на моя мандат аз съм подложен на непрекъснати атаки и аз нямам намерение да коментирам този режисиран скандал“, добави президентът. 

Той коментира и доклада по разследването на ОЛАФ за полицейските джипове, като насочи вниманието и за други нарушения, открити от службата за борба с измамите на Европейския съюз. 

Президентът посочи, че е необходимо всеобхватно и пълно разследване, което да се основава на всички документи по този случай, а не само на селективно поднесените. „Разбираемо е управляващите да се притесняват, ако има нарушение в обществената поръчка и после те са я отстоявали пред КЗК, пред ВАС и са сключили договора“, заяви държавният глава. 

Снимка: БГНЕС

Той призова медиите да бъдат не по-малко активни и по отношение на други констатации на ОЛАФ, като тези за злоупотреби в Агенция „Митници“, които според разследващите облагодетелстват определени фирми и лица на висши публични длъжности в България, но ощетяват европейския бюджет.

Разчетите на Европейската комисия сочат, че за периода 2015 – 2018 г. стойността на загубите възлиза до един милиард лева заедно с дължимите лихви. „Колкото и сега този скандал да се потиска преди изборите, след изборите България най-вероятно ще трябва да плаща, както ще плащаме и огромните заеми, които в момента харчим“, посочи още президентът Румен Радев.

Според президента е разбираемо и управляващите да се притесняват за доклада на ОЛАФ за полицейските джипове, ако има нарушения в поръчката, а и те са я отстоявали пред КЗК и ВАС. 

МВР си свърши работата по този случай. Така вътрешният министър коментира случая със сина на президента. Христо Терзийски уточни, че „МВР не може да отговоря на въпрос свързан с лица, които подлежат на специална защита“. 

Министърът на вътрешните работи уточни, че ОЛАФ вероятно ще накаже страната ни, след като завърши разследването и на прокуратурата. 

Министър Терзийски уточни, че подмяната на спецификациите е станала в началото на 2017 година, според документите, които са в досието на обществените поръчки. 

„Всички документи по тези процедури са в досието на обществените поръчки. В момента спецпрокуратурата разследва случая, вече текат и разпити на служители на МВР, които имат отношение към този въпрос“, заяви министърът.

Според бившия главен прокурор Сотир Цацаров разследването е изцяло на ОЛАФ и част от обвиненията са свързани с медийни публикации, а друга част имат политически характер.