Президентът Румен Радев започна дебата за промени в Конституцията. Сред първите събеседници на държавния глава бяха представители на академичната общност и правния съвет на президентството. 

Основният въпрос, на който трябва да се намери отговор, е има ли системен проблем и дефицит на справедливост в обществото ни заради неправилен прочит на Конституцията, подчерта Радев.

„За мен това е фундаментален въпрос. От него зависи дали България ще се развива като модерна демократична европейска държава, дали ще гарантираме истинско върховенство на закона, истинско разделение на властите и истински права на българските граждани за тяхното достойно бъдеще”, заяви държавният глава.

Част от юристите са на мнение, че проблем има и прокуратурата трябва да излезе от съдебната власт, а отговорностите на главния прокурор да се увеличат.

„Правата могат да останат в същия обем, съвсем леко да се намалят, но трябва да се увеличат задълженията му, трябва да се увеличат отговорностите му, защото в момента ако иска главният прокурор може да се обади от плод и зеленчука, може да каже „Кой си ти, че да ти отговарям" и всичко в тази насока”, заяви Емануил Йорданов.

Други заложиха на сегашния модел.

„Знаете, 2006-2007 г. бяха направени две промени. Всъщност, за приемането на България за пълноправен член на ЕС беше дадена една висока оценка за нашата конституция. Ако конституцията ни не съответстваше на високите демократични стандарти, то ние нямаше да станем член на ЕС”, проф. Пламен Киров.

Дебатите в президентството ще продължат в четвъртък с неправителствените организации.