Държавният глава с първи лаконичен, но категоричен коментар за политическата криза. Президентът се обърна към БСП, които държат папката с третия мандат. В кратко изявление Румен Радев призова социалистите да се съобразят с основния закон. 

БСП му отвърнаха, че няма да я нарушат. Всички от преговарящите партии, с изключение на „Има такъв народ“, казаха, че преговорите продължават, а от ИТН смятат, че изборите са пред тях.

Президентът лаконично призова БСП да се съобрази с изискванията на основния закон за съставяне на правителство с третия мандат. 

„БСП следва да изпълни мандата като спазят конституцията и тълкувателното решение на Конституционния съд“, каза Румен Радев.

Социалистите обявиха, че ще подходят отговорно и ще спазят разпоредбите, в които според тях няма срок кога да върнат проучвателния мандат, без значение дали е изпълнен или не.

- Готови ли сте в понеделник да представите министър-председател, номиниран с третия мандат? 
- Няма как да представим в понеделник министър-председател. Първо, ние ясно сме заявили, че кандидатът за министър-председател трябва да бъде посочен от „Продължаваме промяната“, т.е. те трябва да предложат, в ситуацията, в която сме от снощи съмнявам се, че те ще предложат кандидат. За нас е най-лесно още днес и сега да върнем мандата и държавата изпада в хаос, каза Георги Свиленски, председател на ПГ на Коалиция за България

Според партньорите от „Продължаваме промяната“ и „Демократична България“ преговорите продължават.

„Преговорите продължават, нека видим другата седмица какво ще се случи. Разговорите между лидерите се водят добре, показали сме, че искаме да променим България, има важни закони“, заяви Искрен Митев.

„Това е кризисен кабинет, за 6 месеца, който просто да позволи на страната да се посрещне зимата и това наистина е много важно“, отбеляза Христо Иванов.

Снощи обаче от „Има такъв народ“ обявиха, че не смятат, че на всяка цена трябва да има правителство, а днес след призива на президента към БСП запазиха мълчание.

„Ние със сигурност отиваме на избори. В крайна сметка хубавото е, че всичко става пред очите на хората, хората не са неспособни да вземат решение“, коментира Тошко Йорданов, председател на ПГ на ИТН.

По план от следващата седмица трябва да започне вторият кръг консултации на БСП за персонален състав и структурата на проектокабинета.

В понеделник ще бъде свикано Изпълнителното бюро на БСП, което да вземе решение как ще продължи тези преговори. След това социалистите ще уведомят партньорите си какво да се прави.