Реакциите след записа от заседание на "Демократична България" продължиха и днес. БСП няма да бърза с връщането на мандата, след като ИТН се оттегли вчера от преговорите за правителство. Не намират записа за скандален, но не очакват „Продължаваме промяната“ да предложи свой премиер след вчера.

Двама от коалиционните партньори не виждат нищо скандално в записа.  

„Ясно е, че има заседание на парламентарна група, на която се обсъждат всякакви въпроси, анализ си правят колегите. Това беше поводът Слави Трифонов да хвърли за четвърти път държавата в избори“, каза Георги Свиленски, председател на ПГ на БСП.

„С интерес гледах и чаках всяка минута от този запис, за да стигна до момента, в който някой да обиди някой друг и не можах да разбера от какво е обиден Слави Трифонов. Гняв е това, което изпитвам към един човек, който имаше шанс да направи в България едно стабилно управление“, коментира Искрен Митев от „Продължаваме промяната“.

„Само час или два преди изявлението на Слави Трифонов ние с Тошко Йорданов и Ива Митева обсъждахме и те пращаха предложения по програмата. Тоест самите те не са знаели според мен“, каза още Георги Свиленски.

В ефира на bTV тази сутрин самият Христо Иванов коментира.

„Това е кризисен кабинет, за шест месеца, в който просто да позволи на страната да се посрещне зимата и това наистина е много важно. И е много по-важно от нашите средношколски емоции – „ау в тоалетната са говорили някакви неща за нас, за зад гърба ни“. Голяма драма! Дайте да сме по-професионални“, каза Иванов.

От ИТН са категорични - ще има предсрочни избори. Според тях записаната среща разкрива "неморална задкулисна игра". 

„Ние със сигурност отиваме на избори. Не знам те на какво мислят да ходят, но така или иначе тези преговори приключиха, защото в такава гнусна, неморална, задкулисна, долна игра, в която две партии се наговарят срещу трета. Поставят си условия дори кой да е председател на парламентарната група. Нали разбирате, че това е абсолютно малоумно“, заяви Тошко Йорданов.

ГЕРБ също коментираха казаното в записа.

„Новото КПКОНПИ за тях с най-приемлив тон се нарича бухалка. И тук спорът е дали може да се хване още един за бухалката, защото те явно са се разбрали другите – БСП, ДБ и ПП, че ще е бухалка. Тошко Йорданов и той иска да се хване за бухалката“, коментира Бойко Борисов.

А според ДПС записът е полезен за демокрацията.

„За пръв път те видяха задкулисието в действие. Видяха как зад затворени врати се говори едно, а пред тях се говорят еквилибристики“, каза Станислав Атанасов.

В понеделник БСП събира изпълнителното си бюро, за да реши как да действа с третия мандат.

Така записът очерта новата разделителна линия и постави бъдещето на 47-ия парламент под още по-голям въпрос.