Разминаване между президент и управляващи беляза Консултативния съвет за национална сигурност на тема борбата с корупцията. Самият Румен Радев посочи пред журналисти, че в хода на срещата е станало ясно, че останалите поканени имат различна от неговата позиция по въпроси като измеренията на явлението по високите етажи на властта и доколко има ефективни методи за борба с подкупните висши чиновници.

„На безочието на определени политици и на ширещата се демонстрация и усещане за безнаказаност трябва да се сложи край”, обяви Радев. По думите скандалът с имотите на властта вероятно може да се „дублира” с подобни случаи и в провинцията.

„Най-вероятно „Апартамент гейт” е само айсберг на истинската корупция. В обществото се споделя убеждението, че има множество злоупотреби с публични средства в особено големи размери, че българските политици имат големи финансови ресурси, че имат имоти у нас и в чужбина, че имат крупни фирми чрез подставени лица и офшорни сметки”, посочи държавният глава и подчерта – „Апартамент гейт” не се лекува само с оставки.

Радев беше категоричен, че нормативната база не предполага ефективно противодействие на корупцията. По думите му е нарушен институционалния баланс при сформирането на КПКОНПИ, методите ѝ са пасивни – проверка на декларации и чакане на сигнали, а и самите процедури са ограничени по линия на време и свързани лица, като всичко това е съпроводено с чисто формален контрол.

Затова и президентът е предложил НС да приеме нов Закон за борбата с корупцията, „който да отчита констатираните недъзи на сегашния”, временна комисия за проверка на дейността на КПКОНПИ, „която да предложи кадрови и организационни решения” и пълна и публична проверка на изнесените в публичното пространство информации.

Снимка: Ладислав Цветков

„Спомняте си, че наложих цялостно вето върху този закон, а неговият крах по отношение на висшите публични длъжности наблюдаваме в момента”, заяви Радев. Той отбеляза, че е оттеглил поканата си към зам.-председателя на комисията да изнесе доклад, след като и той, като началника си Пламен Георгиев, се оказа замесен в имотен скандал.

„Налице е растяща криза в доверието. Или ще бъде преодоляна чрез енергични мерки на съответните органи, които ще започнат да изпреварват медийните публикации, или тази криза в доверието ще се задълбочи и ще доведе до пълна загуба на легитимност и непредсказуеми последици”, предупреди Румен Радев.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!