Без общо решение завърши заседанието на Консултативния съвет за национална сигурност при президента. Това страна ясно от първите политически реакции.

Председателят на „Воля” Валентин Марешки обвини БСП и Корнелия Нинова, че са опитали да прокарат текстове, с която пряко да си помогнат на европейските избори след месец и половина.

„Да излезем с декларация, която пряко касае помощ в БСП в предстоящата кампания, което беше неприемливо за всички други”, коментира Марешки след заседанието на „Дондуков” 1.

Корнелия Нинова от своя страна не пожела да отговори на изказването на лидера на „Воля”. Преди началото на заседанието тя обяви, че БСП ще направи три предложения, едното от които са промени в антикорупционното законодателство или приемане на ново такова.

„Бяха отхвърлени от премиера Борисов и управляващите направените предложения от президента Радев за общ документ – декларация, и направените от мен предложения. Не се прие да има поправки или нов антикорупционен закон. Управляващите смятат, че законът е добър и работи. Тепърва трябва да му се направи анализ за въздействие и едва след това да се реши какво да се прави”, коментира Нинова пред сградата на Президентството.

По отношение на предложението за процедура по избор на двама европейски прокурори, които да работят на територията на България, лидерът на БСП добави: „Господин премиерът арогантно ме препрати към Румъния да попитам какви са резултатите от борбата с корупцията там, без никакви съществени аргументи и приемане на предложението ми за закон за съдебната власт, по който да се регламентират правила за избиране на тези хора. Пак може да се мине към някаква скрита неофициална процедура и да бъдат избрани подходящите такива”.

От ГЕРБ обаче категорично отхвърлиха твърденията на Нинова, че правителството се опитва да бламира предложенията на опозицията и тези на президента.

По думите на новия шеф на ПГ на ГЕРБ Даниела Дариткова предложените от БСП текстове се припокривали с предходно решение на КСНС от 2017 година – отново на тема „Корупция”.

„Консултативният съвет беше свикан като извънреден. Предложеният проект за решение получихме в момента на заседанието – нещо като решение, което трябва да се обсъди в момента и да се приеме задължително или леко да се ревизира. Тази практика на работа на Консултативния съвет беше изключително изненадваща за мен като участник за първи път в съвета, защото няма как в контекста на обсъждане от 15 човека да се постигне съгласие”, коментира Дариткова.