Лидерът на БСП Корнелия Нинова настоява за изцяло нов антикорупционен закон. Това заяви тя на влизане за Консултативния съвет за национална сигурност при президента Румен Радев. Заседанието е посветено на борбата с корупцията по високите етажи на властта.

Нинова изтъкна, че сегашният антикорупционен закон е написан набързо и в последната година и 3 месеца е поправян 4 пъти.

Снимка: Ладислав Цветков

По думите ѝ обаче искането на нов закон няма да е повод за връщането на БСП в парламента до европейските избори. Нинова отбеляза, че до вота остава малко време. „Ние предлагаме тепърва да започне обсъждане на всички равнища и няма как за месец всичко това да бъде прокарано в парламента”, уточни тя.

Лидерът на БСП предлага и разговори за промяна в правомощията на главния прокурор и налагане на съдебен контрол върху актовете на прокуратурата, които досега не подлежат на такъв, защото по думите ѝ се създават условия за произвол на прокуратурата по определени дела и субективни решения по тях.

Нинова иска също правила за избор на двамата европейски прокурори, които трябва да работят в България. „Предстои техният избор, а няма никакви правила и рискуваме отново те да бъдат посочени непрозрачно от определени кръгове и да бъдат послушковци”, подчерта тя.

„Не знам дали са нужни нови закони. Според мен са нужни нови хора”. Така лидерът на „Атака” Волен Сидеров коментира предложението на Нинова за нов антикорупционен закон.

Снимка: Ладислав Цветков

„Шефът на КПКОНПИ се избира от Народното събрание. Ако той реши да подаде оставка и НС да гласува нов състав, нищо не може да го спре. Но това е негово решение, самият Съвет не знам дали може да препоръчва такива неща”, каза Сидеров.

Той каза, че не би подкрепил подписката на БСП за отстраняването на Пламен Георгиев, която беше внесена в парламента. „Аз съм от друга партия и ако искам да правя подписка, ще си я организирам сам”, подчерта лидерът на „Атака”.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!