Президентът обеща безкомпромисни мерки срещу манипулирания вот. Йотова: За кои партии се купуват тези гласове?

Румен Радев призова за еднакво прилагане на закона за всички

Гергана Венкова Гергана Венкова

Публикувано в  20:46 ч. 09.10.2024 г.
 

Президентът свика извънредна среща със служебната власт и правораздавателните органи, на която настоя за безкомпромисни мерки срещу манипулирания вот.

Румен Радев призова за еднакво прилагане на закона за всички.

Срещата беше свикана изненадващо тази сутрин.

На нея бяха поканени МВР, ДАНС и главния прокурор, както и отговорините за организацията на вота в служебната власт и ЦИК .

Главният прокурор Борислав Сарафов заяви, че се действа твърдо и непоколебимо и изрази увереност, че честността на вота ще бъде гарантирана.

По-рано държавният глава призова за "еднакъв подход на правораздавателните органи към всички пристъпили закона".

На срещата присъстваха и служебните министри, отговорни за провеждането на предстоящите избори, както и Централната избирателна комисия. Те увериха президента, че правят всичко възможно, за да гарантират, че няма да има манипулации с машините.

Снимка: БГНЕС

18 дни преди предсрочните избори Румен Радев заяви, че очаква от правораздавателните органи еднакъв подход.

 

„Тази информация до някакъва степен изигра сигнален ефект към лицата, към които ние вече работим, така че със сигурност нашата работа ще бъде затруднена. Надявам се да няма опорочени наши действия“, заяви министърът на вътрешните работи Стоян Илков.

Снимка: БГНЕС

„Аз съм дълбоко убеден , че част от тези имена заслужват да бъдат цел и обект на нашата работа, но пак повтарям, че не е достатъчно само някой да има прякор ,за да бъде набеден в извършването на едно или друго престъпление“, заяви и.ф. главен прокуров Борислав Сарафов.

Снимка: БГНЕС

„Защото на днешно време всяко нещо се използва в рамките на предизборната кампния и изготвянето на списъци би могло да бъде част от полититическите оръжия , с които някой злепоставя опонената си“, посочи  още той.

Правораздавателните органи увериха, че работят в денонощен режим. До тази сутрин сигналите за злоупотеби до МВР са 89, а проведените акции са 128.

Отчетеното провокира вицепрезидента да попита:

„Един въпрос, който си задава и бъгларското общество - имате ли информация за коя партия и за кои партии се купувауват тези гласове“, попита Илияна Йотова.

„Зад всеки един елемент стои лице. Ние работим по фактите. Политическите партии аз няма как да ги обявя, защото нямам това право“, каза министър Илков.

Румен Радев заяви, че търпимостта на гражданите достига своя предел и призова институциите да положат усилия да ги убедят, че гласът им няма да бъде опорочен.

Срещата беше публична и продължи точно час. След като приключи, президентът и главният прокурор продължиха разговора си на четири очи.

На срещата присъстваха и служебните министри, отговорни за провеждането на предстрояните избори, както и Централната избирартелна комисия. Те увериха президента, че правят всикчо възможно, за да гарантират, че няма да има манипулации с машините.

Днес преди срещата на „Дондуков 2“, министрите посветиха заседанието си също на изборите и на честността им.

Честни избори и добра организация. За тези приоритети на властта - напомни премиерът.

“Взимаме мерки и да се подобри организацията да не се изкривява вота, както на хартия, защото се говори закупуване на гласове основно на хартия, но ние сме насочили мерките си да няма манипулации на машините“, посочи Димитър Главчев.

Всичко се случва в срок - увери министърът на иновациите и растежа, но продължи с проблем. 

„С решение на ЦИК трябваше да бъдат унищожени от областните управители и кметовете ролките от предходните избори“, посочи Росен Карадимов.

Снимка: БГНЕС

Дали това се е случило обаче – не е сигурно, защото областните управители не могат да изискат такава информация от общините.

„Една от гаранциите за честността е гаранция, че не е налична стара хартия от последните избори която би могла да бъде използвана в тези избори.

Отговорът дойде на последвалата среща при президента  Председателят на ЦИК обясни,  че до тях не е изпратена информация за унищожена хартия само от две области и малка част от общините.

„Няма да се използва хартия, която е била произведена и използвана в предходни избори. Ще бъде с други защити, които до момента не са били правени“, посочи Камелия Нейкова.

Снимка: БГНЕС

При машините ще има промяна.

„Актуализирахме методиката, за да включим в проверката параметризиращият софтуер, с който се осигурява по-голяма сигурност. Този софтуер конфигрура машините по отношение на листите,  преференциите за всяка комисия“, каза Валентин Мундров, министър на електронното управление.

Подготовката на устройствата за гласуване продължава.

По темата работиха Гергана Венкова и Владислава Тричкова.

Последвайте ни за още актуални новини в Google News Showcase

Последвайте btvnovinite.bg във VIBER

Последвайте btvnovinite.bg в INSTAGRAM

Последвайте btvnovinite.bg във FACEBOOK