Държавният глава Румен Радев върна за ново обсъждане в Народното събрание разпоредби от промените в Наказателния кодекс, с които се изменят норми в Наказателно-процесуалния кодекс. Това съобщиха от прессекретариата на президента.

С тях се дава възможност за отлагане до 48 часа на уведомяването при задържане на лице.

„Още по-тревожна е възможността задържани непълнолетни лица да бъдат в неизвестност за техните родители в срок до 24 часа. Конституцията вменява на родителите да се грижат за децата си до тяхното пълнолетие и задължава държавата да ги подпомага”, изтъква държавният глава.

Президентът подкрепя усилията и мерките в борбата срещу тероризма, организираната престъпност и други форми на усложнена престъпна дейност като уместни и оправдани, но не е съгласен с подхода на законодателя. „Без да е очертан кръгът на лицата и на конкретните престъпления, за които може да се отлага уведомяването, се открива възможност за непропорционално засягане на права и се създава риск изключението да се превърне в правило”, смята той.

Спазването на високи стандарти за защита на основните права на гражданите е неизменна насока в развитието на европейските правни системи, се казва още в съобщението. 

Според президента в приетия закон хипотезите, представляващи изключение от правилото за задължително уведомяване, са неясни, понятията са общи и непрецизни и дават неограничена свобода на органите на досъдебното производство по своя преценка да дерогират европейските и международните стандарти. „Те ще могат да се тълкуват широко, след като законодателят не дефинира прецизно лицата и не конкретизира престъпленията (например тероризъм, организирана престъпност и други форми на усложнена престъпна дейност)“, се посочва в мотивите.

„Открива се възможност за непропорционално засягане на права и се създава риск изключението да се превърне в правило. Това не съответства на конституционната повеля да не се допускат ограничения на правата на обвиняемия, надхвърлящи необходимото за осъществяване на правосъдието (чл. 31, ал. 4) и не изпълнява изискванията за транспониране на Директива 2013/48/ЕС. Ефектът от отлагането да се уведоми „конкретно лице“ за задържането може да засегне и други конституционни права, като например правото на труд в случай на неуведомяване на работодателя за задържането“, допълва президентът. 

Опозицията подкрепи държавния глава, а управляващите го заподозряха в търсене на конфронтация.

Мнението на експертите

Полюсни са мненията и на юристите - особено при случаите, когато в ареста е дете.

"Не би трябвало да бъде по този начин регулирано, защото в България детето за семейството е най-важно. Как ще реагирате например Вие, когато не знаете къде Ви е детето 24 часа?, пита Ивайло Дерменджиев.

"Може детето да има проблеми с някои от родителите – говорим за проблеми, до степен да застрашават живота му. Е, тогава няма причина да се осъществява такава комуникация", смята на свой ред Людмил Рангелов.

Експертите обаче са единодушни, че промените са задължителни заради евродиректива, приета след атентатите в Париж и ако не се гласуват, страната ни ще бъде санкционирана.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!