Ваксината на "Янсен" може да се използва без ограничения у нас, реши Националният ваксинационен щаб.

Вече е ясно и къде ще се разкрият зелени коридори по празниците.

А във Варна започва масова имунизация на заетите в туризма.

Подробностите от Кристина Налбантова и Йордан Фотев. Първо към Кристина и планираните зелени коридори. Здравей!

"Пирогов" е едно от местата, където по празниците ще има зелени коридори. Там ще работят 6 пункта, като всеки може да ваксинира по около 100 души дневно.

В страната зелени коридори ще има в общо 26 ваксинационни пункта, с работното им време може да се запознаете на сайта на здравното министерство. Там ще се предлагат и РНК, и векторни ваксини.

А днес получихме първата голяма пратка от ваксината на „Пфайзер“. Тя е от 138 000 дози, заедно с нея дойдоха и 14 000 дози на „АстраЗенеака“. 

Следващата пратка, която очакваме, е от ваксината на „Янсен“. Очакваме и 25 хиляди дози на „Модерна“ до края на седмицата. А в зелените коридори ще се използват ваксините на „АстраЗенека“ и „Пфайзер“.

Красимира Величкова е една от чакащите пред ваксинационния пункт на "Пирогов". Записала се е през електронния портал, и изрично е посочила, че предпочита да си постави РНК-ваксина. Затова отказва предложената "АстраЗенека".

„Аз съм ядосана и разочарована, защото много се колебаех, но дойдох. И не се получава“, споделя жената.

Сега пред нея остава единствено вариантът зелен коридор. В болница "Пирогов" ще бъдат разкрити 6 такива пункта, за да се избегнат струпвания.

„Ако има на едната опашка хора, ще се пренасочат към другата, къдто няма хора, за да вървят регулярно. Знаем, че ще дадат от двата вида ИРНК ваксини“, заяви д-р Дияна Димитрова, ръководител на Спешното отделение в УМБАЛСМ "Н. И. Пирогов".

За д-р Деница Даскалова зелените коридори са възможност да напреднем с ваксинирането. Тя смята, че ваксината на „Янсен“ също ще ускори темпа на имунизация. Според нея обаче е логично ограниченията за „АстраЗенека“ да са валидни и за нея.

В началото имахме доста запитвания за тази ваксина, защото е в еднодозов режим. Но сега със съобщенията край нея никой не ме е питал“, споделя д-р Даскалова.

От ваксинационния щаб обясниха, че случаите на тромбози са изключително редки - затова и не се налага ограничение.

„Говорим за 1 случай на 1 милион ваксинирани, което не дава основание да се идентифицират рискови групи“, каза председателят на ИАЛ Богдан Кирилов.

Ваксината на „Янсен“ ще се използва сред малцинствата, както и в туризма - заради еднодозовия си режим на приложение.

„Смятаме да насочим известно количество към туристическата индустрия, за да обхванем заявените 80 хиляди души и да започнем имунизацията преди старта на летния сезон“, заяви главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

А заради зелените коридори по празниците - часовете на записаните за ваксина през електронния портал ще бъдат преместени. Имунизациите в тях ще стават без предварително записан час.