У нас вече пристигна първата голяма доставка от ваксината на „Пфайзер“ - 138 060 дози, информира здравният министър в оставка Костадин Ангелов на съвещание при Бойко Борисов. Създадена е логистика ваксините да достигнат до хората, които живеят в западните покрайнини.

В страната ни пристигнаха и 14 400 дози от ваксината на "АстраЗенека". Доставените количества веднага са разпределени към регионалните здравни инспекции в страната. Следващата доставка на ваксини срещу COVID-19 се очаква в сряда, 28 април. Те ще са на "Янсен" – 12 000 дози.

„Това са огромна доза ваксини. Вече имаме стотици хиляди ваксини и то от тези, които българите най-предпочитат. Така че по 20 000 на ден трябва да слагате. Това означава от 1 май да започнат да идват туристи“, коментира премиерът в оставка Бойко Борисов.

Другото важно нещо, което по думите на Ангелов ще се случи днес, е издаването на заповедта за влизане в страната по три възможни начина – с PCR или антигенен тест, с ваксинационен сертификат и с тест за преболедуване през последните шест месеца.

По отношение на Плана за възстановяване и устойчивост Костадин Ангелов коментира, че той ще реши изключително важни проблеми в сектор „Здравеопазване“.

„Заедно с това ще доведе до намаляване на смъртността от мозъчен инсулт. Ще бъде създаден център за интервенционална рентгенология в страната. Той ще позволи да се обучат много български лекари по отношение на спешните интервенции в първите минути от настъпване на мозъчния инсулт, което ще доведе до спасяването на 600 човешки живота годишно“, каза Ангелов.

По отношение на проекта, свързан с инвестициите за реализиране на мерки за енергийна ефективност и обновяване на лечебни заведения с апаратура – те са разделени в два компонента. Първият ще засегне 81 държавни, областни и общински болници. Обновяването с апаратура ще бъде въведено в 45 лечебни заведения.

Ще бъде модернизирана и психиатричната помощ. Стратегията за психично здраве е в процес на приемане от българското правителство. Това ще доведе до обновяване и модернизиране на материално-техническата база в областта на психиатрията. Ще засегне 12 държавни психиатрични болници, 12 центрове за психично здраве и 21 клиники по психиатрия в държавни лечебни заведения.

Има и поръчка на хеликоптер за Спешна помощ. В момента е в процес на проверка от Агенцията за обществените поръчки и е въпрос на време да бъде обявена.