Обсъдени са няколко възможности за разхлабване на мерките у нас. Приоритетните сектори остават образованието, културата, спорта и здравеопазването, съобщи на брифинг здравният министър Костадин Ангелов.

В тази връзка от 24 април ще бъдат разрешени провеждането на присъствени групови занятия в езикови центрове, образователни центрове и други обучителни центрове и школи. Трябва да се спазва физическа дистанция от най-малко 1,5 м и да се носят защитни маски.

С новата заповед на здравния министър, която ще бъде издадена, след удължаване на извънредната епидемична обстановка ще се увеличи броят на класовете, които могат да присъстват в училище. Това ще стане от 10 май. Очаква се предложение от министъра на образованието как да стане това.

В областта на спорта - стадионите отварят от 24 април. На трибуните ще се допускат фенове, които заемат 30% от капацитета на стадиона или до 1000 души на сектор. Всички привърженици ще трябва да спазват физическа дистанция и да носят маски. Мярката важи само за събития, които се провеждат на открито.

По отношение на влизането в страната от 1 май то ще става по три начина - с ваксинационен сертификат, с документ за отрицателен PCR тест за коронавирус и с документ за преболедуване на COVID-19 не повече от 6 месеца от датата на влизане на територията на страната.

"Четвърта седмица заболеваемостта в страната спада", обяви държавният главен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

Данните показват, че броят на заразените с COVID-19 на 14-дневна база е паднал под 500 на 100 000 души, а от вчера дори под 400 средно за страната. В областите Видин и Разград броят на заразените е паднал под 300 на 100 000 души.

„Това ни дава възможност да обмислим възможността, но много постепенно, много внимателно, без да се отварят затворените досега обекти на 100%. Там, където се приемат мерки, те да бъдат на базата на ограничен капацитет и да бъдат с ограничено работно време“, обясни Кунчев.

Той уточни, че преболедуването се доказва с документ не от болница, а с документ от PCR или антигенен тест.

Костадин Ангелов заяви, че не се предвижда разхлабване на мерките по отношение на организираните туристически пътувания.

"Може би следващия месец. Много е важно как върви пандемията", допълни той.

По-късно здравният министър издаде и заповед: