Във връзка с предстоящите великденски празници здравните власти са провели разговори с Българската православна църква.

Министърът на здравеопазването Костадин Ангелов ще им изпрати препоръки по отношение на мерките, които е добре да се спазват, за да се ограничи разпространението на коронавируса.

Задължително трябва да се спазва физическа дистанция от поне метър и половина между всички присъстващи в църквите.

Задължително трябва да се носят предпазни маски на лицето от всички участници в църковните богослужения с изключение на свещениците по време на службите.

Трябва да се осигурят дезинфектанти на входовете на църквите и да се извършва дезинфекция на повърхностите. При възможност е добре редовно да се проветрява чрез естествена вентилация.

Трябва да се регулира потокът и броят на лицата, които посещават и напускат храмовете. Където е възможно е добре да се обособят отделни входни и изходни коридори в храмовете.

При възможност е добре да се намали продължителността на църковната служба.

„Целесъобразно е вярващите да не докосват реликвите и да не целуват иконите“, каза на брифинг здравният министър Костадин Ангелов.

На Цветница върбовите клонки е препоръчително да се раздават извън църквите на всички хора, които желаят да получат такива.

Междувременно данните показват, че вече четвърта седмица заболеваемостта в страната върви надолу, обяви държавният главен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

Той призова по време на празниците хората да спазват мерките, а ако е възможно, да пропуснат ходенето на църква или пък да отидат в час, в който няма струпване на хора.