Феновете на спорта отново ще могат да гледат своите любимци на живо. Това стана ясно след пресконференция на министъра на здравеопазването в оставка проф. Костадин Ангелов и главния държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

Стадионите отварят от 24 април. На трибуните ще се допускат фенове, които заемат 30% от капацитета на стадиона или до 1000 човека на сектор. Всички привърженици ще трябва да спазват социална дистанция от 1,5 м помежду си и да носят маски. Мярката важи само за събития, които се провеждат на открито. 

Снимка: levski.bg

Това означава, че от утре футболните мачове ще се играят пред публика. 

Новината е добра за феновете на "Левски" и ЦСКА. Дербито между двата тима ще се играе на 26 април на националния стадион "Васил Левски", като на него ще могат да присъстват максимум 4000 зрители. В края на февруари привържениците на двата клуба настояха забраната за публика по трибуните да бъде вдигната.

Пред зрители ще могат да се проведат и още 5 мача от последния кръг на редовния сезон в Първа лига. Без зрители остава само "Ботев" Враца - "Черно море". Този мач ще се играе днес (23 април).

В края на октомври 2020 г. правителството затегна противоепидемичните мерки и забрани на фенове да присъстват по трибуните на спортни събития. До момента тази мярка не беше преразглеждана.

Снимка: Lap.bg

Всякакви спортни дейности в страната бяха преустановени от март до юни 2020 г. Част от федерациите предпочетоха да прекратят шампионатите. Футболът се завърна у нас с доиграване в Първа и Втора лига, като беше позволено на феновете да присъстват на трибуните при строги ограничения - запълнен капацитет до 30% (или до 1000 човека на сектор), носене на маски и социална дистанция. Видимо част от тези рестрикции не се спазваха.

Снимка: Lap.bg

Новите шампионати стартираха при същите правила, които останаха в сила до 29 октомври, когато отново беше въведена забрана за посещение на спортни събития.