"Нашето решение е да се използва ваксината на „Янсен“. Очакваме още една доставка и ще се разпредели в празничния период".

Това каза главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев на брифинг пред Министерството на здравеопазването. 

"Смятаме да я използваме в туристическия сектор и се мисли сред ромското население, както и групи, които са по-трудно достъпни", добави той.

Главният държавен здравен инспектор поясни, че една част ще се насочи натам, за да започне имунизация преди летния сезон, тъй като ваксината е еднодозова.

По отношение на зелените коридори той заяви, че за празниците ще има 26 имунизационни пункта, като в София са 4. Там ще са налични и двата вида ваксини – „АстраЗенека“ и „Пфайзер“.

Доц. Кунчев посочи, че количествата от „Янсен“ все още са малко и засега няма да се насочват към пунктовете. Следващата доставка на ваксини срещу COVID-19 се очаква в сряда, 28 април, и ще са именно от препарата на "Янсен" – 12 000 дози.

"Не мога да предричам какъв ще е интересът по време на празничните дни, надявам се той да е голям. Всички директори на РЗИ са информирани да осигурят количества РНК ваксини", каза още той.

3,5 млн. дози от ваксината на „Пфайзер” се очакват до второ тримесечие, заяви директорът на Агенцията по лекарства Богдан Кирилов.