България има тежък проблем с корупцията, който може да се излекува с действия в две посоки – подкрепа за партиите, които се противопоставят на рушветите и законодателни промени, които да дадат на разследващите органи по-добри възможности. Това подчерта в интервю за авторитетния швейцарски в. „Блик“ служебният премиер ген. Стефан Янев.

„Хората са наясно, че корупцията е била голям проблем в течение на години. Каква е причината? Много политици не правят нищо и, даже когато медиите разкрият нередности, прокуратурата не се заема с тях. В България няма нито политици, нито бизнесмени в затвора за корупция, макар някои да заслужават именно това“, коментира Янев.

Според него гласоподавателите трябва да отправят ясно послание, че искат в политиката хора, които не са се съсредоточили в личното си обогатяване.

На въпрос дали еврофинансирането е контрапродуктивно в българския случай, ген. Янев отговаря отрицателно: „Първоначално българите си мислехме, че европейците ще се грижат за това как се използват средствата. После се оказа, че всяка държава трябва да разчита на себе си (…) Това не е проблем, който ЕС може да разреши, трябва да бъдем сигурни, че нашите системи работят правилно“.

Накъде трябва да се развие ЕС – към повече автономия на членките или към Съединени европейски щати? „Съединените европейски щати не са възможни, макар на много българи да им се иска да е различно – те биха желали българският парламент да бъде по-добре контролиран отвън, но това няма да се случи. Би изисквало обща европейска армия и общо законодателство – невъзможна мисия!“, подчертава Янев.

Той не дава категорична оценка на предзвикалия сериозни скандали в Брюксел унгарски закон, определян като дискриминационен спрямо хомосексуалистите: „Орбан вероятно прави това, което унгарският народ иска от него. България е толерантна държава – тук всеки може да живее по начина, по който иска. В същото време си мисля, че не е нужно всеки път личните въпроси да придобиват публичност“.