Юристите работят по закон, с който да се махне изразът “извънредно положение“, но мерките със заповеди на здравния министър да останат легитимни, обясни на излизане от парламента премиерът след извънредното заседание. Според Борисов целта е да отпадне извънредното положение по-рано. "Те и сега са най-меките мерки в Европа", добави той. 

"Другите държави вървят с две седмици след нас и всички са около 12 или 9 май. Като дойде тази дата, ще видим какво ще направят пак“, каза той.

Борисов потвърди, че парад за 6 май няма да има, но са говорили с министъра на отбраната Красимир Каракачанов парашутистите и авиацията "да направят едно движение".

Борисов добави, че военният парад не може да се проведе по обективни причини, тъй като събирането на хора е невъзможно. "Дори в Русия махнаха парада, където по време на Втората световна война дори е имало парад", изтъкна Бойко Борисов.

Той отбеляза, че разходите за борба с коронавируса са публични, вземат се с постановления, и посочи, че не е чел позицията на президента Румен Радев за публичен регистър на разходите. 

В парламента Борисов съобщи, че към момента имаме налични 60 000 теста, 5000 PCR са от САЩ, 10 000 - от Китай, 15 000 - от МЗ, още 30 000 - от Корея. Така премиерът отговори на въпрос на ДПС, свързан с тестването на населението. 

Според депутата Нигяр Джафер страната ни е на последно място по тествани на брой население в Европа. В Германия, даде за пример тя, са тествани 25 000 на един милион население, а България е с 3600 теста на един милион. ДПС попита в тази връзка дали държавата ни е готова да обезпечи финансово тестването на българските граждани.

„Нашият щаб целево подбира групите и благодарение на бързите карантинни действия и тестване - като в Банско, веднага след края на карантината хората ги освобождаваме, за да се върнат към нормалния начин на живот“, обясни премиерът.

Още преди месец и половина сме поръчали през ЕК един милион теста, които да си платим, до ден днешен няма нито един, припомни премиерът. Той посочи, че въпросът с тестването предизвиква всеки ден полемика. Ако има на сто процента достоверни тестове, не бихме се поколебали да ги платим, категоричен е Борисов. 

  • Алибегов: Държавата прехвърля отговорността за ваксинацията върху бизнеса
  • Първи предупреждения за настъпваща четвърта вълна на COVID-19 в Европа
  • Корабът с огнище на COVID-19 вероятно ще напусне Бургас днес
  • 145 са новозаразените за последното денонощие с COVID-19
  • Нови правила за влизане в България от страните в „червена зона" от днес (ОБЗОР)
  • Доц. Кунчев: Идващите от "червена зона" ще могат да си направят PCR тест и у нас
  • Богдан Кирилов: Може да изхвърлим 20 000 дози от ваксината на „АстраЗенека“
  • Д-р Джурджов: Нисък е процентът на ваксинираните в Монтанско
  • Проф. Кантарджиев: Десет болни от коронавирус заразяват нови десет
  • 93 са новите случаи на COVID-19 у нас