„Да се фокусираме следващите няколко дни да не обезсмисляме работата на всички хора в Брюксел. Утре е срещата на постоянните представители, които подготвят Съвета на ЕС. Те ще седят в една стая и могат да си кажат много неща, които да помогнат на процеса. Това не е първият, не е и последният съвет. Ако нещата не станат, ще има и други възможности“, каза Цветан Кюланов, представител на ЕК в България относно присъединяването на България към Шенген.

Заключението на Европейската комисия е, че България е готова да влезе в Шенгенското пространство, но все още някои страни членки я спират. 

„Посланията, които идват от Нидерландия и други държави са, че е започнал един процес, който те следят и към който имат някакви изисквания. Надявам се, че може в близки разговори да се изясни какво остава според тях, за да се намери компромис и да се стигне до решение възможно най-скоро“, допълни Цветан Кюланов.

По думите му ЕК също има препоръки към България в сферата на върховенството на правото, но това не е свързано с приемането ни в Шенген. 

„Трябва да се изработи механизъм с ясни стъпки, които да се предприемат. Колкото по-бързо те бъдат извършени, толкова по-бързо ще стигнем до края на процеса. Да не казваме година, догодина и т.н., а да казваме „тези стъпки“, след което всички ще кажат „да“, каза още представителят на ЕК у нас. 

Той коментира позицията на служебния премиер, че правителството на България е готово на ответни мерки срещу Нидерландия така: „Не мисля, че никоя държава членка трябва да тръгва в такава посока. България може да спечели от диалог много повече, отколкото от заплахи“. 

На 8 декември евроминистрите ще дадат своето окончателно решение за членството на България в Шенген.