Престрелки заради приемането ни в Шенген – служебното правителство заговори за ответни мерки срещу Нидерландия и Австрия. Служебният премиер Гълъб Донев, че кабинетът има готовност за налагането на такива, но все пак се надяват, че в следващите дни ще „надделее разумът“.

По-рано през деня се състоя среща по темата с министъра на вътрешните работи Иван Демерджиев, на външните работи Николай Милков и на правосъдието Крум Зарков.

България е готова за Шенген, и то от 11 години, категоричен е служебният премиер. Доказват го и направени наскоро няколко проверки на европейските партньори. На тях обаче отказали да дойдат от Нидерландия, но не от Австрия.

"Повече от очевидно е, че тези позиции са продиктувани от вътрешно политически съображения, отколкото от реални недостатъци от изпълнение на изискванията за Шенген. Подобна реакция буди разочарование и предизвиква емоции у нас, но не само, защото внася разделение в съюза, поставя под въпрос неговото единство, за което настояват Австрия и Нидерландия", посочи Донев.

В оставащите три дни до окончателното решение на европейиките вътрешни министри, България ще направи всичко възможно да убеди Австрия и Нидерландия. Ако ни наложат вето - и ние сме готови на действия.

"В зависимост от изхода на предстоящото заседание на Съвета по правосъдие и вътрешни работи правителството ще има готовност да вземе съответните решения и да разгледа ответни мерки", каза още служебният премиер.

Относно изразеното от нидерландския премиер Марк Рюте съмнение, че границата ни би могла да се премине за 50 евро служебният вътрешен министър Иван Демерджиев отговори:

"Това не е обвинение, а изказано предположение от премиера на Нидерландия, на тези предположение се противостоят положителните доклади на ЕС и на посланика на Австрия, и тази проверка ни дава надежда, че Австрия ще промени решението си.

А днес служебният външен министър се срещна с посланика на Нидерландия у нас, за да го увери, че страната ни изпълнява всички критерии.