Председателят на парламентарната комисия за борба с корупцията Борис Ячев, който е заместник-председател на НФСБ, обясни пред журналистите отсъствието си от заседанието на КСНС. Той смята и че не е необходима промяна в закона и във формулата за избор на антикорупционния орган, пише БТА. 

„Служебно бях възпрепятстван днес в 13.00 часа да присъствам и с решение на комисията от четвъртък е предложен зам.-председателят Спас Гърневски да представи становището на комисията по темата, свързана с контрол на КПКОНПИ”, посочи Ячев.

„Днес сутринта разбрах, че от Президентството не са пожелали друг освен председателят да присъства и Спас Гърневски не е на Консултативния съвет”, добави той.

Ячев посочи, че антикорупционната комисия в Народното събрание осъществява парламентарен контрол върху КПКОНПИ чрез регулярни изслушвания и приемане на доклад веднъж годишно, но няма оперативен контрол.

Според него не е необходима промяна в закона и във формулата за избор на антикорупционния орган.

Борис Ячев припомни, че този дебат дали президентът да назначава председателят на КПКОНПИ е проведен преди година и половина и отбеляза, че се е приело онова, което е норма във всички демократични държави - да бъде избиран от парламента.

Лидерът на НФСБ Валери Симеонов пък определи като политическо мероприятие днешното заседание на Консултативния съвет за национална сигурност по темата за противодействие на корупцията по високите етажи на властта.

Той коментира темата пред журналисти преди НФСБ и партия "Средна европейска класа" да внесат документи за регистрация в Централната избирателна комисия за участие в европейските избори като коалиция "Патриоти за Валери Симеонов".

Попитан дали очаква конкретни решения от КСНС, Симеонов коментира: "Абсурд, политическо мероприятие, нищо друго". Но все пак президентът има право на инициативи, на провали, на успехи, на всичко, негова си работа - президентска, добави лидерът на НФСБ.

По повод искането на БСП да се приеме нов закон и антикорупционният орган да се избира по друг начин, Симеонов каза, че „в България има една изтъркана практика по всеки нашумял въпрос да се лъжат хората, че трябва нов закон”.

Според него трябва да се съсредоточим върху спазването на съществуващите закони.

Използвани са материали на БТА