Финансовото министерство предлага прагът на плащанията в брой да се промени от 10 000 на 5000 лева. Търговци и икономисти обаче прогнозират проблеми за потребителите и малък ефект върху сивата икономика.

В автокъщата на Велизар Митков колите струват между 3 и 10 000 лева и обикновено се плащат в брой.

Снимка: bTV


„Доста от клиентите получават заплатите си в брой, а не по банка, таксите са големи, опашките са големи пред банките“, казва Велизар.

Търговецът на коли прогнозира трудности, ако прагът на плащанията в кеш падне до 5000 лв.

„За нас като търговци няма проблем плащанията да са по банка, но мисля, че за клиента ще е проблем“, смята той.

Мотивите на финансовото министерство за мярката са повишаване на прозрачността на разплащанията и ограничаване на сектора на „сивата икономика". Икономисти обаче, не са убедени в ефекта на промяната.

„Тази идея винаги среща много остра реакция. Може би с право, защото много хора чувстват, че правата им биват ограничавани и биват принуждавани да си водят бизнеса по един конкретен начин. Целта е да се ограничи сивата икономика, но големият проблем е, че бизнесите, които са работили на сиво, ще продължат да го правят”, коментира Адриан Николов, старши икономист към ИПИ.

Други пък са оптимисти: „Може би ще се ограничат и неправомерните плащания, така че сигурно е за добро“, казва Ани Симова.

В предходни парламенти мярката не успява да мине. Сега предстои да бъде разгледана в Комисията по бюджет и финанси.