Банките вдигат таксите наесен. Някои трезори вече са обявили промените, а експерти не изключват и останалите да ги последват.

Месечна такса по разплащателна сметка скача от 2,50 лв. на 3 лв. За обслужване на спестовна сметка – от 2 лв. на 2,50 лв.

Снимка: btvnovinite.bg

За внасяне на пари в брой – до 3000 лв. няма да се налага такса, но за повече ще се удържа процент. При теглене – таксите ще варират от 0,35% до 0,60%.

На гише – таксите за вътрешнобанков превод се повишават от 1,50 лв. на 2 лв., а за междубанков – на 4 лв.

Снимка: btvnovinite.bg

Онлайн услугите остават значително по-евтини. Има обаче уловка – някои трезори увеличават комисионните за плащания на сметки за комунални услуги.

Някои от банките обявяват и вдигане на таксата за броене на монети – от 3% на 5%. Така, ако занесем да ни изброят 50 лв на стотинки – банката ще одържи вместо 1,5 лв. – 2,5 лв.

Снимка: btvnovinite.bg

От декември банките няма да могат да прибират солени такси за трансгранични плащания в евро. Нуждата да компенсират този приход е част от обяснението за поскъпването, смятат експерти.

Качването на новите тарифи в интернет се смята за уведомяване на клиентите. „Всеки един от тези клиенти има право да не се съгласи с тях, но това няма да доведе до намаляване на таксите – просто ще е свързано с прекратяване на отношенията с тази банка и евентуално избор на такава с по-ниски такси”, коментира финансовият анализатор Десислава Николова.

Според Николова, банките могат да променят таксите и комисионните си толкова пъти колкото пожелаят.