В следващите месеци се очаква да стане ясно решението на Европейската централна банка дали банковата ни система е готова да стане част от Европейския банков съюз или ще се изчака напредък след стрес тестовете.

 
Резултатите показаха, че две от шестте българските банки, които бяха инспектирани, имат необходимост от укрепване на капиталовите си позиции при срив на икономиката.

Европейската централна банка избра за проверка официално шест български финансови институции – „УниКредит Булбанк’, ДСК, ОББ, „Първа инвестиционна банка”, „Централна кооперативна банка” и „Инвестбанк”.


За шестте банки са симулирани различни ситуации при влошаване на икономиката, спад на Брутния вътрешен продукт, ръст на безработицата и на цените, както и поевтиняване на жилищата.

Влизането на българските финансови институции в Европейския банков съюз е част от пътя, който страната ни трябва да извърви, за да може да въведе еврото. Механизмът за проверка се прилага за първи път. 

„Видяхме, че стандартите са високи, видяхме, че начинът на работа е много стриктен, но също така виждаме, че с по-големи усилия и старание, можем да се справим с тези изисквания. Разбира се, проверката установи и постави въпроси за решаване. Но добрата новина е, че тези въпроси са в обхвата и възможностите на институциите” каза председателят на Асоциацията на банките в България Петър Андронов.

От Европейската централна банка посочват, че „Първа инвестиционна банка” и „Инвестбанк” имат нужда от укрепване на капитала си, за да покрият изискванията при тежки икономически кризи. От двете банки съобщиха, че вече са предприели нужните стъпки.

В позиция от ПИБ посочват, че част от нужния капитал вече е набавен. От „Инвестбанк” подчертават, че за допълнително укрепване на капиталовата си позиция ще продължат да водят умерено консервативна политика.

Според Българската Народна Банка, резултатите показват устойчивостта на банковия сектор. Ще бъдат предприети и по-нататъшни действия за укрепване на капиталовата позиция на банките.

Според финансиста Емил Хърсев Франкфурт прилага различни стандарти за нашите банки и тези в еврозоната.

„Този аршин, който ЕЦБ показа е много притеснителен, той е крив. Защото, за разлика от българските банки, в половината от банките в еврозоната има банки с огромен недостиг на капитал”, каза Емил Хърсев.