Две от българските банки, които Европейската централна банка (ЕЦБ) инспектира през последните шест месеца, имат необходимост от укрепване на капиталовите си позиции. Това показват резултатите след стрес тестовете и прегледа на активите на банките, публикувани тази вечер.

В края на миналата година евробанкерите избраха за цялостна оценка шест български финансови институции и ги обявиха официално - УниКредит-Булбанк, ДСК, ОББ, Първа инвестиционна банка, Централна кооперативна банка и Инвестбанк.

Снимка: btvnovinite.bg

За шестте банки са симулирани различни ситуации при влошаване на икономиката, ръст на безработица и на цените като и поевтиняване на жилищата.

Тестовете, правени с данни към края на 2018 г., показват, че Първа инвестиционна банка и Инвестбанк трябва да осигурят допълнителен капитал, за да могат да посрещнат тежки икономически кризи.

В позиция от ПИБ посочват, че част от нужния капитал вече е набавен. От Инвестбанк подчертават, че за допълнително укрепване на капиталовата си позиция ще продължат да водят умерено консервативна политика.

Според БНБ резултатите показват устойчивостта на банковия сектор като цяло. Ще бъдат предприети и по-нататъшни действия за укрепване на капиталовата позиция на банките.