Тази неделя ще се проведе ключов референдум по морето. Жителите на Обзор и 6 села отговарят на въпроса "Подкрепяте ли предложението за обособяване на нова община с център град Обзор?“.

 

Снимка: btvnovinite.bg

Как се стигна до допитването, което раздели жителите на морското градче, които заедно със селата са около 3000 души? Към момента Обзор е част от община Несебър. Разстоянието до административния център е 41 км, а от селата и повече, като придвижването през Стара планина е трудно. Това е и един от аргументите „за“ отделянето.

 

 

Снимка: btvnovinite.bg

В Несебър са пожарната служба, полицията, както и всички административни услуги. Спешна помощ пък жителите на Обзор ползват от Варна. Разстоянието между двата града е 59 км.    

 

А противниците на отделянето изтъкват, че във време на пандемия не трябва да се правят кардинални промени.

Подготовката за референдума започна тази събота с проблем - бюлетините бяха разнесени с 52-местен автобус, който обаче не успя да стигне до по-отдалечените села.

Секции има във всяко от шестте села, дори тези с по 7-8 жители. Село Баня е най-голямото.

Вземат се и противоепидемични мерки.

Снимка: btvnovinite.bg

"Има тези изисквания за разстояние 1,5 метра, както на членовете на комисията, така и на всеки, който влиза в стаята. Трябва да се дезинфекцират химикалките включително, които се ползват зад паравана", казва Ангелина Досева, член на СИК.

В училището в Обзор има три секции. Паравани ще разделят гласуващите от членовете на избирателните комисии.

Снимка: btvnovinite.bg

„Самата комисия ще бъде с маски, с ръкавици които ще се сменят на всеки около 45 минути", обяснява Златка Аврамова, член на СИК.

 

Междувременно дерегистрираните близо 200 души продължават делата, за да си върнат правото на глас.

 

Снимка: btvnovinite.bg

"Пет човека са си възстановили правата и имат право да гласуват, тъй като са си подали заявление в срока, в който приемах заявленията - това е 13 февруари“, казва Емилия Колева, служител "ГРАО" в кметство Обзор и допълва, че останалите няма да могат да гласуват.

Снимка: btvnovinite.bg

Окончателните изборни списъци ще бъдат ясни тази неделя. По данни от последните избори, имащите право на глас са около 2100 души. За да е валиден референдумът, трябва да гласуват 40 % от тях.