Сблъсък на мнения и предизборни битки. Така живеят хората в Обзор. На 28 февруари по заповед на областния управител градчето и шест села край него ще трябва да решат дали да останат в настоящата община Несебър, или да се отделят в самостоятелна малка община - с референдум.

Градът е разделен на два комитета – за оставане и за отделяне от Несебър. Към комитета „за“ отделяне клони кметът на Обзор Христо Янев.

„Мислим, че може да събираме повече приходи - и то два пъти повече, отколкото имаме от бюджета на община Несебър и затова започнахме стъпки да придобием независимост. Обзор и съставните селища са около 3000 души. Обзор има около 20 – 30 000 легла“, обясни Янев.

Позиция „против“ отделянето на Обзор от община Несебър пък заема активистът на другия комитет - Кольо Божков.

„Опасяваме се, че няма да стигнат парите и няма да съберем пари да го формират този бюджет, който го предлагат. Нещата ще се влошат, защото се искат много пари. Те не генерират приходи тези села. Те са съставени от възрастни хора, които не генерират никакви приходи, а просто само трябва се разходва по тях“, смята той.

„За“ отделянето от Несебър обаче са и хора от селата край Обзор с аргумента, че настоящата община не се грижи за тях.

Общинският кметът на Несебър Николай Димитров също не иска отделяне на Обзор от ръководената от него община.

„2008-2020 разходите на кметство Обзор и съставните селища са около 38 млн. лева. Приходите от местните данъци за този период са 16 млн. лева. Значи един дефицит от 22 млн. лева. Нужно ли е аз да убеждавам жителите на Обзор, че някой ги тегли в неизвестна посока“, коментира Димитров.

Хората „за“ отделна община обаче прогнозират нарастване на местните приходи до 4,5 млн. лева годишно, ако градчето работи на пълен капацитет. По модел на съседното градче Бяла, което също е с 3000 жители, но е отделна община. Отдалеченият на близо 40 км Несебър не инвестира в някогашния медицински център и в историческия музей на Обзор, а автогарата на градчето не влиза в транспортната схема на община Несебър, изтъкват поддръжниците на отделянето.

„Не трябва да се допуска това, което се допускаше тези 10 години, но в крайна сметка, като не може сами да си решаваме нещата и да си определяме сами параметрите по строителството, се получиха и при нас няколко такива големи сгради – хотели. Ние сме се развили като семеен туризъм и възнамеряваме да продължаваме така и нататък“, каза кметът на Обзор Христо Янев.

Държавата допуска референдума и започват битките за гласове. Седмици преди вота на 28 февруари община Несебър започва заличаване на адресната регистрация на 194 жители на Обзор. Заличаването отнема правото да гласуваш на референдума. Издадени са заповеди за премахване регистрацията на хората по настоящ адрес.

Стоян Стоянов е един от засегнатите. Роден в Петрич, но живее и работи като готвач в Обзор от пет години. Регистриран там с постоянен адрес, той внезапно разбрал, че го заличават по настоящ.

„Казват, че е имало проверки, но никой не е дошъл на адреса да проверява. Аз съм постоянно там. Откакто е пандемията не работим и винаги съм си на адрес“, казва мъжът.

Заповед за заличаване по настоящ адрес има и Николай Гюров – сондьор по професия, който често пътува по работа. Разбира го при опит да подаде декларация да гласува.

„Аз пребивавам тук не по-малко от 10 години, като съм живял на квартира преди да си купя жилище. Хората ме познават, почти всеки има достъп до мен. Всеки, който е решил да ме потърси и да ме види, е можело да се свърже с мен. Никой не ме е потърсил“, твърди Николай.

Заличена е и Антонина Назиков. За разлика от другите двама тя е кореняк - родена в близкото село Приселци. Работи като счетоводител в Обзор с досегашен настоящ адрес в селото.

„Незнайно защо съм заличена от списъците. Лично мое мнение е може би за това, че бях се подписала в подписката за осъществяването на този референдум и може би на някои хора това не им харесва“, смята Антонина.

Всички, оплакали се, са с ясна позиция „за“ отделянето на Обзор и шестте близки села и сега не могат да гласуват. Такъв е случаят и с Павлина Ковачева, сестра на местен активист за референдума, който наскоро починал от коронавирус.

„Не са ме открили и това е причина да ме дерегистрират. В Обзор ме познават всички хора, както и брат ми, с когото живеехме на този имот. Той е наследство от майка ми, но тъй като почина ноември месец, на адреса няма никой. Даже аз не съм готова още да отида там и мисля, че е абсолютна подигравка с мен да ми обясняват, че съм дерегистрирана“, обяснява Павлина.

След запитване на bTV от община Несебър отговориха, че специално назначена комисия със заповед на МВР е проверявала лица, които не живеят на вписания настоящ адрес за период по-голям от 30 дни. И добавят:

„Въз основа на решенията на комисията кметът на община Несебър е издал заповеди за заличаване на настоящия адрес на лица, за които безспорно е установено, че не живеят на заявения настоящ адрес”.

Оплакалите се твърдят, че това не е вярно. Адвокат Марин Божков, който има жилище в Обзор и участва с наблюдение на референдума от името на „Програма достъп до правосъдие“, коментира случая.

„Един полицейски офицер – Илиян Николов, е предприел акция и е подал докладна до кмета, на базата, на която са заличени 194 настоящи адреса в Обзор. Повече от половината от тези хора се свързаха с нас и се оказа, че те живеят в града. Така извършените действия водят до опит за подмяна на вота, защото той ще може да бъде подменен с разлика от около 500 гласа. При очаквана избирателна активност от 1500-1600 гласа това със сигурност може да доведе до подмяна на вота“, обясни адвокатът.

Попитахме МВР как местният полицай Николов и началникът на участъка там са преценили, че заличените по адрес не живеят в района?

Eто и отговорът от ведомството за bTV:

"Във връзка с писмо от община Несебър и получени сигнали за пребиваване на сезонни работници с неактуализирани адресни регистрации, служители от Районно управление-Несебър са извършили неколкократни адресни проверки в различни населени места в общината, сред които и в Обзор."

„Мен никой не ме е потърсил, никой не ме е питал. Иначе нямаше да изпадаме в ситуация, в която живеят местни хора тук с години. Много от заличените са хора, които са работили през летния сезон, регистрирани са тук, както е по закон - щом пребиваваш над един месец. Има и такива, които са местни хора, заличени, които даже се сърдят и на мен“, каза кметът на Обзор.

Част от засегнатите обаче обжалват в съда заповедите си за заличаване, за да могат да гласуват на референдума. Някои вече имат и съдебни актове за спиране изпълнението на такива заповеди.

А докато познати лица в града са на път да отпаднат за вота, други непознати лица може да се появят в шестте села край Обзор за референдума, предвижда адвокат Марин Божков. Съмненията за изборен туризъм в селата са на база списъците от местните избори за 2015 и 2019 г.

„В Приселци, Раковсково, Паницово и Козница броят на регистрираните жители по настоящ адрес превишава три пъти броя на населението по постоянен адрес. Или ако средно в тях има около 30 жители с постоянен адрес, то има между 90 и 105 регистрации по настоящ. Едно удивително статистическо еднообразие в гласуването за кмет на изборите през 2015 и 2019 г. Там една и съща бройка хора гласуват с огромно мнозинство - гласуват за кандидата Николай Димитров. Това създаде у нас известно притеснение. Активирани настоящи адреси, хора, които никой не е виждал“, коментира адвокат Божков.

Най-малкото село край Обзор, например, се обитава от няколко души, а на местните избори са гласували 17, сочат публични данни на ГРАО.

Стигаме до село Козница по неравен път през гората. Хората разказват, че там живеят осем души. В съседното село Паницово живеят 40 души. Там на кметските избори също са се появявали „пришълци“, разказват хората. Подават и конкретни имена, за които лично свидетелстват.

За „пришълци“ по избори говори и председателят на избирателната комисия на предстоящия референдум в съседното село Приселци – Мая Салакова.

„Просто ще гласуват много хора, които са с настоящ адрес в селото, но не пребивават в ежедневието и историята на селото. Очаквам към 20 души, които и на други избори ги има“, коментира Салакова.

Кметските наместници на селата край Обзор са подчинени на общинския кмет на Несебър. Наместникът в Раковсково заяви, че там по постоянен адрес живеят 26 души, а по настоящ се очакват да заявят участие за референдума поне още няколко. Наместниците на Паницово и Приселци отказаха да застанат пред камерата на bTV, а този на село Баня направо избяга.

След запитване на bTV за съмнителните „пришълци“ от избирателните списъци в селата, от община Несебър уточниха, че същата комисия, която е заличила адресната регистрация на над 100 души от Обзор, е заличила и „13 лица от селата Емона, Приселци и Раковсково“.

Така разделени на две жителите на Обзор и шестте села очакват референдума. Всеки глас е от значение, а обявилият се против кмет на Несебър смята цялата инициатива за референдум за ненужна.

„Всичко това са изборни интриги и като дойдат избори - винаги става така. Тече подготовка, подписан е договор с печатница за бюлетините. И всички тези разходи са заделени от община Несебър за една екзотична идея, защото нямаме друга работа, това ще правим“, заяви Николай Димитров.

Комитетът „против“ обвинява комитета „за“ отделянето на Обзор в това, че се движи от хора, които не са родом от града.

„Ние ги наричаме гастрольори – те ще поседят малко, докато имат интерес, ще си свършат работата и евентуално, ако станем община, ще останем в някакво състояние, в което те ще си бият камшика. Има интереси - много фирми, които са заинтересовани общината да се отдели, да съставят един общински съвет, а този общински съвет да бъде подчинен на тези хора и да печелят поръчки и да развиват техния си бизнес“, смята Кольо Божков.

Обратно – желаещите за отделяне на Обзор в малка община твърдят, че хората на статуквото, които искат да останат към Несебър, са в зависимости от общинския кмет. Самият Кольо Божков зарежда горивото на колите на община Несебър по обществена поръчка с договор за три години срещу 816 000 лв.

„Общината предлага своите условия на Софийската стокова борса, там е заложено нейните искания. Искат 3% отстъпка от цената на колонката. То е упоменато, регламентирано, всичко това е предварително заложено. Ако стане друг общински кмет, този договор при всички случаи ще бъде разтрогнат“, обясни Божков.

Борбите за Обзор продължават… Поне до неделя, 28 февруари – датата на референдума. Борби между доволни и недоволни от община Несебър. Между песимисти и оптимисти. Борби за успех и щастлив живот в малкия град. За ресурси. И за територии - като на всички избори.